Radnicima KAP-a kasne plate, uprava im prijeti gašenjem

Kašnjenje izaziva nervozu među radnicima, jer su mnogi podstanari i kreditno zaduženi
21 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma Podgorica, Foto: Luka Zeković
KAP, Kombinat aluminijuma Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.02.2016. 19:56h

Zaposlenima u Kombinatu aluminijuma (KAP) kasne plate, zbog čega su se ove sedmice „Vijestima“ više puta obraćali radnici, a juče i predsjednica Sindikata KAP-a Sandra Obradović.

U fabrici je ostalo oko 400 radnika, uz još 100 zaposlenih po ugovoru o djelu.

Obradović kaže da je evidentno kašnjenje u isplati zarada i da je prije pokretanja stečaja u julu 2013. isplata bila definisana Kolektivnim ugovorom i plata je isplaćivana najkasnije do 15. u mjesecu, za prethodni. Radnici su juče očekivali zaradu za prethodni mjesec, ali je nijesu dobili.

„Nakon uvođenja stečaja ta praksa je, uglavnom, bila poštovana, ali unazad tri do četiri mjeseca primjetno je sve veće kašnjenje u isplati zarada, koje često premaši i 20. u mjesecu. I kada je prime, svi radnici ne prime zaradu isti dan“, istakla je Obradović. Kako je objasnila, prvog dana isplate, platu dobiju prvo zaposleni u neposrednoj proizvodnji, a nakon toga članovi menadžmenta.

„Ovo kašnjenje izaziva veliku nervozu među zaposlenima, jer mnogi su podstanari, većina kreditno zadužena i plaća svojevrsnu zateznu kamatu bankama zbog kašnjenja, itd“, dodala je Obradović. Ona je naglasila da je iritantno i to što menadžment i stečajna uprava na neki način ignorišu zaposlene u KAP-u ne oglašavajući se i ne dajući bilo kakve informacije o razlozima kašnjenja plata, ali ih i zbunjuju pesimističnim izjavama kako je KAP-u kraj blizu i da neće još dugo raditi.

„S druge strane, fabrika radi kapacitetom kao i do sada, a zaposlenima je sve teže raditi, s obzirom da sad već skoro tri godine rade bez godišnjeg odmora, što je u suprotnosti sa odredbama nacionalnog i međunarodnog zakonodavstva i što ćemo dokazati u narednom periodu“, navela je Obradović. Ona je kazala da se stečajni upravnik i menadžment u posljednje vrijeme fokusiraju da uguše bilo kakvo radničko i sindikalno djelovanje u KAP-u, kojim upravlja Uniprom, nikšićkog biznismena Veselina Pejovića.

„Prvo su meni dali otkaz, nakon toga su odbili da se u sistem obračuna unose bilo kakva sindikalna zaduženja, zatim su svu sindikalnu arhivu iselili iz KAP-a i od ovog mjeseca nijesu dozvolili odbijanje sindikalne članarine“, dodala je Obradović.

Pripremaju krivične prijave

Obradović smatra da je „krajnje licemjerna izjava stečajnog upravnika i menadžmenta da se KAP u stečaju mora osloboditi lica i stvari kako bi se predao kupcu“.

„S obzirom na to da Sindikat čine njegovi članovi, odnosno zaposleni u KAP-u, znači li to da će im sljedeći korak biti oslobađanje od njih? Zašto i kome smeta sindikalno organizovanje u KAP-u će biti pitanje za vrhovnog državnog tužioca, jer advokati Sindikata KAP-a pripremaju krivičnu prijavu zbog gušenja sindikalnih sloboda, a na koje mi imamo pravo po svim nacionalnim i međunarodnim propisima, po Ustavu i ratifikovanim kovencijama i direktivama“, navela je Obradović.

Bonus video: