Srpskim turistima najinteresantnija Grčka, postoji interesovanje i za Crnu Goru

Direktorka Turističke organizacije Budva Jelena Rađenović kazala je za agenciju Beta da smještaj u tom gradu u maju i junu može da se nađe od osam do 10 eura, dok će u julu i avgustu biti 15 do 20 eura. Noćenje sa doručkom u hotelskom smještaju u maju je od 30 do 35 eura, a u špicu sezone oko 50 eura
4 komentar(a)
Sajam turizma Beograd, CG štand, Foto: Betaphoto
Sajam turizma Beograd, CG štand, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 20.02.2016. 10:43h

Turisti iz Srbije su ove godine najviše zainteresovani za ljetovanje u Grčkoj, ali interesovanje postoji i za Tursku, Bugarsku, Crnu Goru, Španiju, Sloveniju, Egipat i Hrvatsku, rečeno je agenciji Beta u nekoliko velikih turističkih agencija koje učestvuju na 38. međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Kako su kazali u agencijama, zbog situacije u Turskoj turisti iz Srbije se ove godine više opredjeljuju za Grčku i najtraženije destinacije su sjever Grčke, gdje su u predsezoni smještajni kapaciteti skoro popunjeni, dok je popunjenost u špicu sezone dostigla 50 odsto.

Od ostrva u Grčkoj turistima iz Srbije tradicionalno je interesantan Tasos, a ove godine nešto veće interesovanje je za Eviju, ali generalno, interesovanja ima za sva Grčka ostrva.

Predsjednik komiteta za razvoj turizma na Skiatosu Panos Dioletas kazao je agenciji Beta da su turisti iz Srbije veoma zainteresovani za ljetovanje na toj destinaciji i da dolaze tokom cijele godine, a procjenjuje se da će ih ove godine biti više nego prethodnih.

On je istakao da srpski turisti na Skijatosu uglavnom borave 10 dana i da se smještaj može naći po cijenama za svačiji džep.

Turističke agencije koje izlažu na Sajmu turizma kada je riječ o cijenama u Grčkoj, nijesu bile složne, jer su neke tvrdile da su na nivou prošlogodišnjih, a druge da su malo veće, posebno zbog interesovanja putnika koji su još u novembru prošle godine rezervisali aranžmane za 2016.

Analizirajući ponude agencija u Grčkoj najam apartmana za 10 noći može da se nađe već od 60 eura u maju, a u sezoni ide od 200 pa do 1.000.

Interesovanje za Tursku ove godine je nešto manje, mada ne drastično i ta zemlja je i dalje privlačna turistima iz Srbije zbog cijena jer su ih hoteli snizili u odnosu na prethodnu godinu i po tom pitanju turističke agencije su bile složne.

Hoteli u Turskoj nude i dodatne popuste za rane rezervacije, kao i besplatan boravak za djecu do čak 17 godina u pratnji oba roditelja, pa smještaj može da se nađe već od 209 eura u hotelu sa četiri zvjezdice za sedam noćenja.

Prema ocjenama predstavnika turističkih agencija Turska, ali i Tunis i Egipat za koje turisti iz Srbije pokazuju interesovanje svoj maksimum će dostići u "last minute" ponudama.

Direktorka Turističke organizacije Budva Jelena Rađenović kazala je za agenciju Beta da smještaj u tom gradu u maju i junu može da se nađe od osam do 10 eura, dok će u julu i avgustu biti 15 do 20 eura. Noćenje sa doručkom u hotelskom smještaju u maju je od 30 do 35 eura, a u špicu sezone oko 50 eura.

Ona je kazala da oko 100.000 turista iz Srbije u prosjeku posjeti Budvu godišnje, ali da se očekuje da će ove godine taj broj biti oko 150.000, i dodala da se polovina ukupnog turističkog prometa Crne Gore ostvari u Budvi i da se najveći broj turista iz Srbije opredjeljuje za taj grad.

Direktorka Turističke organizacije Bar Neda Ivanović rekla je agenciji Beta da su cijene u toj opštini koja raspolaže sa dvije podjednako lijepe obale na Jadranu i Skadarskom jezeru jako pristupačne i da su u privatnom smještaju od pet eura, a u hotelima od 15 eura.

Ona je kazala da je Srbija veoma značajno tržište za cijelu Crnu Goru, i za Bar i da najveći broj gostiju dolazi iz Srbije.

Bonus video: