KHOV zove čelnike Atlas fonda: Moraju ih pitati da li daju pare

Ukupno oko 3,4 miliona eura, DZU koje većinski kontroliše firma biznismena Duška Kneževića, trebalo je da do kraja decembra isplati vlasničke uloge nesaglasnim akcionarima. To se nije desilo ni u dodatnom roku od 30 dana koji je naložila KHOV, a koji je istekao 14. februara
1 komentar(a)
Zoran Đikanović (Novine)
Zoran Đikanović (Novine)
Ažurirano: 19.02.2016. 19:21h

Članovi Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) na posebnom sastanku održanom juče donijeli su odluku da u narednih 10-ak dana, prije eventualnog izricanja neke kaznene mjere protiv Društva za upravljanje Zatvorenim investicionim fondom Atlas Mont, obave razgovor sa odgovornima u društvu i fondu.

Predstavnici KHOV namjeravaju da članove Upravnog odbora DZU i Nadzornog odbora Atlas Mont fonda pitaju da li će i kada isplatiti vlasničke udjele za 137 nesaglasnih akcionara, rečeno je „Vijestima“ nezvanično iz KHOV, kojim predsjedava Zoran Đikanović.

Ukupno oko 3,4 miliona eura, DZU koje većinski kontroliše firma biznismena Duška Kneževića, trebalo je da do kraja decembra isplati vlasničke uloge nesaglasnim akcionarima. To se nije desilo ni u dodatnom roku od 30 dana koji je naložila KHOV, a koji je istekao 14. februara.

KHOV je pozvala članove Nadzornog odbora ZIF da dođu u ovu instituciju na raspravu 1. marta u 10 sati. Regulator će na tom sastanku pitati članove Nadzornog odbora, šta su preduzeli da se sprovede zakonska obaveza i nesaglasni akcionari isplate u roku od godinu dana. Nezadovoljni akcionari kontrolišu 19,7 odsto akcija ZIF Atlas Mont.

Zbog nepoštovanja odredbi Zakona o investicionim fondovima, KHOV je naložio DZU Atlas Mont da ih svakodnevno obavještava o isplatama nesaglasnim akcionarima, ali u tom smislu nikakvih uplata, izgleda, nije ni bilo.

Nezadovoljni akcionari fonda tražili su ranije da se društvo za upravljanje fondom (DZU Atlas Mont), oduzme licenca za rad, kao i njegovim odgovornim menadžerima. Većinski vlasnik ovog društva je firma Atlas Fin čiji je Knežević jedini vlasnik.

Od prodaje dijela imovine ZIF Atlas Mont trebalo je još krajem prošle godine da budu isplaćeni nesaglasni akcionari fonda.

Oprezni zbog slučaja Trend

Kako “Vijesti” saznaju nezvanično u KHOV, predstavnici te institucije su odlučili da odgovorne u DZU Atlas Mont i Nadzornom odboru fonda pozovu najprije na razgovor, kako eventualno u nekom daljem sudskom postupku ne bi imali probleme sa kojima su bili suočeni u slučaju fonda Trend, kada je njim upravljao bivši menadžment istoimenog društva.

Tokom sudskog postupka u Upravnom sudu, pojedina rješenja Komisije za hartije od vrijednosti protiv Trenda su, svojevremeno, oborena upravo iz formalnih razloga što tom DZU nije bilo omogućeno da se usmeno izjasne na nezakonitosti, koje je regulator sankcionisao.

Bonus video: