Barani traže pomoć poslanika: Još ne mogu da usele u stanove

U zahtjevu je navedeno da su dvije komisije, opštinska i Sindikata prosvjete, utvrdile da je za završetak posla potrebno nabaviti 144 unutrašnjih vrata, liftove sa instalacijom, priključiti struju i vodu i završiti uređenje okoline zgrade. Sve to je procijenjeno na 210 hiljada eura
3 komentar(a)
Zgrada A6, Bar, Foto: Anto Baković
Zgrada A6, Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 18.02.2016. 20:12h

Grupa zaposlenih u prosvjeti i zdravstvu, u ime 100 porodica iz Bara, tražila je od poslanika pomoć u rješavanju svojih problema jer već osam godina ne mogu da usele u stanove koji su im dodijeljeni iako od 2008. plaćaju rate za stambene kredite.

Zahtjev je poslat predsjednicima skupštinskih odbora za ekonomiju, zdravstvo i za prosvjetu i svim poslaničkim klubovima, a potpisima su ga, osim članova Koordinacionog odbora stanara zgrade A6, podržali Opštinsko sindikalno povjereništvo, Sindikat Doma zdravlja i Opštinski odbor Sindikata prosvjete.

Oni očekuju da bi zalaganje poslanika doprinijelo da “Vlada konačno ozbiljno shvati problem, probudi se” i obezbijedi novac za završetak stanova i prije projekta Hiljadu plus završi ovaj koji je počela još 2007. godine.

U zahtjevu je navedeno da su dvije komisije, opštinska i Sindikata prosvjete, utvrdile da je za završetak posla potrebno nabaviti 144 unutrašnjih vrata, liftove sa instalacijom, priključiti struju i vodu i završiti uređenje okoline zgrade. Sve to je procijenjeno na 210 hiljada eura.

Opština Bar je parcelu za ovu zgradu za prosvjetne i zdravstvene radnika dodijelila 2005. godine. Na osnovu zaključka Vlade 8. avgusta 2007. godine definisane su obaveze ugovarača ministarstava prosvjete i zdravlja i Fonda zdravstva, koje, kako tvrde stanari, nikada nijesu potpuno ispunjene. Nakon toga raspisan je konkurs i 100 porodica, koje su dobile stanove, od 2008. su kreditno zadužene kod Prve banke.

Oni navode da su se u prethodnih sedam godina više puta obraćali investitorima ministarstvima zdravlja i prosvjete, ali da nijesu dobili odgovore. Odgovarao im je jedino bivši gradonačelnik Bara Žarko Pavićević koji je samo produžavao rokove za završetak.

Očekuju da njihov problem bude jedna od tema skupštinskog Odbora za ekonomiju, a za učesnike predlažu članove njihovog Koordinacionog odbora i ministre prosvjete i zdravlja Predraga Boškovića i Budimira Šegrta.

Nekoliko porodica ljetos je, zbog loše materijalne situacije i istovremenog plaćanja kirije za stanove u kojima žive i rata za kredite, uselilo u nezavršene stanove u kojima i sa maloljetnom djecom žive bez struje i vode. Oni predlažu i da se razmotri mogu ćnost otpisa dijela kamata zbog dugog čekanja na stanove i dodatnih troškova koje imaju.

Bonus video: