MORT: Prostorni plan ne može određivati svojinska prava

Iz MANS-a saopšteno je da je zemljište ulcinjske Solane u Nacrtu prostornog plana za obalno područje proglašeno privatnim, što potvrđuje da se radi o pljački državne imovine, kojom će budžet biti oštećen više stotina miliona eura
3 komentar(a)
CZIP Solana, Foto: CZIP
CZIP Solana, Foto: CZIP
Ažurirano: 18.02.2016. 18:17h

Prostorni plan posebne namjene za obalno područje je planski dokument i ne može određivati svojinska prava, poručeno je iz Ministarstva turizma i održivog razvoja.

Iz Mreže za afirmaciju navladinog sektora saopšteno je da je zemljište ulcinjske Solane u Nacrtu prostornog plana za obalno područje proglašeno privatnim, što potvrđuje da se radi o pljački državne imovine, kojom će budžet biti oštećen više stotina miliona eura.

Direktorica Direktorata za prostorno planiranje u Ministarstvu turizma i održivog razvoja, Dragana Čenić, navela je u reagovanju da se sudskom odlukom oko proglašenja neustavnom Odluke o izmjeni i dopuni Prostornog plana Crne Gore do 2020. godine u dijelu zaštite Solane, ne utiče se na proces njene zaštite u planskim dokumentima nižeg reda.

„Upravo zato je ovaj lokalitet Nacrtom Plana za obalno područje jasno označen kao zaštićeno područje i u to se može uvjeriti svako ko se detaljnije informisao o ovom dokumentu“, poručila je Čenić.

Ona je ponovila da je u okviru Solane koja obuhvata 1492 hektara planirano građevinsko područje u površini od oko šest hektara i na njemu se predlaže organizovanje komplementarnih turističkih sadržaja - posmatranja flore i faune i eko rizort.

Čenić je pojasnila da na tom prostoru i sada postoji građevinsko područje namjenjeno industriji, što je potvrđeno lokalnom planskom dokumentacijom, tako da Nacrtom prostornog plana za obalno područje nije došlo do povećanja površine građevinskog zemljišta.

„Rezervna razvojna zona u obuhvatu od 70 hektara odnosi se, osim na ovih šest hektara, i na prostore u zaleđu, van granica Solane“, precizirala je ona.

Prema njenim riječima, taj planski dokument nije urađen po stihijskim željama bilo koga, već po jasno propisanim procedurama i pravilima.

„Donijeta je odluka o njegovoj izradi koju je usvojila Vlada. Kompanije koje su izradile ovaj planski dokument izabrane su u regularnoj, transparetnoj tenderskoj proceduri na koju nije bilo niti jedne žalbe. Kada je Nacrt izrađen i nakon što je opet sagledan od strane Vlade, stavljen je na uvid javnosti. Čitav tim planera, arhitekata i drugih stručnih lica, sagledaće sve dobijene primjedbe sa ciljem dobijanja najkvalitetnijeg rješenja“, ukazala je Čenić.

Ona je kontraproduktivnim i zbunjujućim ocijenila slanje poruka iz MANS-a, jer je ispred Ministarstva nebrojeno puta decidno saopšteno da na tom lokalitetu nije planirana gradnja o kojoj se priča u javnosti i da je pred domaćom i međunarodnom zajednicom izloženo jasno opredjeljenje za zaštitu i održivi razvoj Solane od strane te institucije.

„Što se tiče navoda da je u Planu Solana označena kao privatno zemljište, naglašavamo da planski dokument ne određuje strukturu vlasništva, tako da, i ako je obrađivač plana naveo neprecizne podatke, jasno je da oni nikako ne mogu uticati na stvarna vlasnička prava. Ukoliko nešto nije adekvatno formulisano u Planu - on je zato i na javnoj raspravi – da se sve eventualne nejasnoće isprave i otklone“, poručila je Čenić.

On je vrlo nekorektnim ocijenila kontinuirano povezivanje priče o odluci Ustavnog suda, kao i priče o izjašnjenju Savjeta za privatizaciju na ovu temu, sa aktivnostima koje u dijelu Solane sprovodi Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

„Radi se o pitanjima koje apsolutno nijesu u našoj nadležnosti. Iskreno se nadamo da usmjeravanje te dvije teme na ovo Ministarstvo kroz insinuacije o navodnoj konspiraciji svih državnih struktura sa ciljem degradacije Solane, neće zamagliti istinu“, pjasnila je Čenić.

On je ukazala da ta istina glasi da je Ministarstvo održivog razvoja opredijeljeno za zaštitu Solane i na njoj će raditi kako treba i onoliko koliko treba, ne ulazeći brzopleto u ovu važnu priču zbog naleta javnih optužbi.

„Naime, kako sistem Solane ne može opstati sam od sebe tj. održava se uz čovjekovu pomoć, cijeli postupak njenog proglašenja zaštićenim zahtijeva dodatne analize sa aspekta upravljanja tim područjem, uključujući i sredstva za upravljanje, i te analize su u izradi. Samo tako ćemo izbjeći da proces zaštite bude opterećen eventualnim odštetnim zahtjevima (kao što je to bio slučaj sa Tivatskim solilima) i upravo to je razlog trajanja procedure koja se tiče stavljanja pod zaštitu ovog lokaliteta“, rekla je Čenić.

Ona je pozvala MANS i sve druge zainteresovane strane da do kraja javne rasprave dostave konkretne sugestije na Nacrt Prostornog plana posebne namjene za obalno područje, kako u dijelu koji se tiče Solane tako i šire.

„Iste će biti sagledane sa dužnom pažnjom i sa jednim ciljem: da dobijemo dokument koji će ne samo onima koji su radili na njemu, već čitavoj državi, služiti na čast“, poručila je Čenić.

Bonus video: