"Da li će u Bijeloj biti brodoremonta kada se koncesionar oslobodi radnika i dugova"?

"Sigurno bismo i dalje mogli imati velike remonte, ali ne smijemo preuzimati brodove, jer nemamo uslove. Tu je nekoliko brodova sa sitnijim poslovima. U martu imamo najavu za dolazak jednog broda", naveo je predsjednik Sindikata, Mladen Krivokapić
71 pregleda 4 komentar(a)
Mladen Krivokapić, Foto: Slavica Kosić
Mladen Krivokapić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.02.2016. 14:32h

Radnici Brodogradilišta Bijela saopštili su da ne znaju šta će biti sa njih 183, kao i imovinom preduzeća, ako konzorcijum Porto Montenegro i Damen dobije koncesiju za privredno korišćenje brodogradilišne luke.

Predsjednik Sindikata, Mladen Krivokapić, kazao je za Radio Jadran da će cijena imovine, koja je procijenjena na 27,2 miliona eura, vjerovatno biti spuštena.

"Koncesionar će je vjerovatno kupiti i onda prodati po dobroj cijeni. Vjerovatno ćemo i mi onda biti namireni sa zaostalim dugovanjima i otpremninama, pa na Biro. Pitanje je da li će u Bijeloj ikada više biti brodoremonta kada se koncesionar oslobodi radnika i dugova", rekao je Krivokapić.

On je dodao da radnici sada imaju malo posla i da zarade minimalac, a neki, kako je naveo, i više od toga.

"Sigurno bismo i dalje mogli imati velike remonte, ali ne smijemo preuzimati brodove, jer nemamo uslove. Tu je nekoliko brodova sa sitnijim poslovima. U martu imamo najavu za dolazak jednog broda", naveo je Krivokapić.

Konzorcijum Porto Montenegro i Damen jedini je dostavio ponudu za učešće na javnom tenderu za dodjelu koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke u Bijeloj, na period od 30 godina.

Tenderska komisija će vrednovanje ponude obaviti u propisanom roku od 15 dana.

Koncesija se daje na području koje obuhvata prostor u ograđenom krugu brodogradilišne luke sa operativnom obalom i gatovima, ukupne površine 108,29 hiljada metara kvadratnih.

Ukupna površina prostora pod objektima, odnosno suprastruktura, obuhvata 25,85 hiljada metara kvadratnih.

Ponuđač je bio obavezan da dostavi poslovnu strategiju, investicioni i biznis plan, sa procjenom finansijske i tehničke izvodljivosti izgradnje infrastrukture i suprastrukture po BOT sistemu.

U razvoj Brodogradilišta biće potrebno investirati iznos ne manji od 20 miliona EUR, za period od tri godine od stupanja na snagu ugovora o koncesiji.

Učesnici na tenderu morali su da ispunjavaju određene uslove, između ostalog da je ukupan prihod po posljednjem revizorskom izvještaju ne bude manji od 25 miliona eura na godišnjem nivou u posljednje tri poslovne godine, koje su prethodile javnom pozivu.

Osnovna djelatnost ponuđača treba da budu poslovi izgradnje i opravke jahti i megajahti, sportskih i čamaca za odmor i razonodu.

Uslov je bio i da ponuđači posjeduju najmanje pet godina neprekidnog dokazanog iskustva u poslovima osnovne djelatnosti.

Vlada je na sjednici početkom decembra usvojila Predlog koncesionog akta za dodijelu koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke na području katastarske opštine Bijela.

Bonus video: