Odložena gradnja velike fabrike na prostoru bivšeg KAP-a

Umjesto fabrike za preradu crvenog mulja, Ukrajinac će sada završiti samo fabriku za premaze u građevinarstvu
102 pregleda 11 komentar(a)
crveni mulj KAP, Foto: Anto Baković
crveni mulj KAP, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 17.02.2016. 18:25h

Ukrajinski biznismen Roman Denkovič za sada je odustao od gradnje velike fabrike za preradu crvenog mulja, jer, kako je saopšteno “Vijestima” iz njegove kompanije Politropus Alternativ, takav objekat nije moguće graditi prema sadašnjem urbanističkom planu iako je cijeli prostor Kombinata aluminijuma proglašen industrijskom zonom.

Do donošenja novog DUP-a, za što može trebati i tri do četiri godine, nemoguća je izgradnja Denkovičeve fabrike za preradu crvenog mulja.

U rukovodstvu Politropusa “Vijestima” je juče saopšteno da im je iz Ministarstva održivog razvoja potvrđeno da nove objekte mogu graditi samo na oko 30.000 kvadrata, koliko je to sada predviđeno, a što je nedovoljno za realizaciju njihovog glavnog projekta.

"Zbog toga će do kraja 2016. godine biti završena samo fabrika za proizvodnju premaza koji se koriste u građevinarstvu", kazali su iz Politropusa.

Politropus je tokom 2014. kupio za oko 2,45 milion eura dio bivše Prerade u stečaju, dva bazena crvenog mulja i dio imovine Kombinata aluminijuma, kako bi izgradio buduće fabrike za preradu crvenog mulja.

Kompanija je kupila čak 220 hiljada kvadrata zemljišta bivše aluminijumske kompanije, ali prema važećim urbanističkim planovima nove objekte može graditi na svega 14 odsto te površine.

Denkovič je ranije saopštio da je nakon preuzimanja dva bazena crvenog mulja potrošio oko 1,5 miliona eura u sistem zaštite podvodnih voda i obezbjeđenja potpornih zidova.

Prema prvobitnim najavama, nakon dobijanja potrebnih dozvola, trebalo je da počne izgradnja fabrike i realizacija investicije vrijedna 50 miliona eura. Te 2014. najavili su da bi tokom naredne četiri godine trebalo da zaposle oko 300 ljudi.

Bila je u planu prerada aluminijuma, izgradnja nove fabriku za reciklažu otpada iz dva bazena crvenog mulja, kao i proizvodnja tri vrste građevinskog materijala. Sve to će da čeka donošenje novog urbanističkog plana.

Bonus video: