Ivanović: Svi stočari sa prostora Gusinja da intenzivno koriste mjere iz Agrobudžeta

Ivanović je posjetio porodično gazdinstvo Fera Redžematovića, koji trenutno ima 150 ovaca, šest krava, po dva bika i konja i deset koza
101 pregleda 2 komentar(a)
Petar Ivanović, Gusinje, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Petar Ivanović, Gusinje, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 15.02.2016. 14:08h

Na području Gusinja postoje značajni potencijali za unaprijeđenje poljoprivredne proizvodnje, koje treba intenzivnije valorizovati korišćenjem raznih vidova podrške države, ocijenili su predstavnici lokalne samouprave i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz Ministarstva je saopšteno da je tokom radne posjete resornog ministra, Petra Ivanovića, Opštini Gusinje, konstatovano da su mogućnosti za rast i ekonomsko jačanje stanovnika gusinjskog kraja naročito prepoznate u oblasti stočarstva, povrtarstva, voćarstva i pčelarstva, organske proizvodnje i agroturizma, kao i korišćenja vodnih resursa i drvoprerade.

Na sastanku Ivanovića s predstavnicima lokalne uprave, na čelu sa predsjednikom Opštine, Anelom Čekić, predstavljene su i mogućnosti za dobijanje podrške iz Agrobudžeta, kao i dinamika i koncept podrške investicijama iz evropskih fondova.

Čekić je ocijenila da je posjeta Ivanovića šansa da mlada lokalna uprava krene aktivnije u pravcu razvoja poljoprivrede kao strateške grane privrede ovog kraja.

“Zadovoljna sam posjetom ministra sa saradnicima, jer smo dobili korisne informacije o svemu što može poljoprivrednike ovog kraja učiniti konkuretnijim. Radićemo na razvoju stočarstva i proizvodnje hrane. Apostrofirali smo organsku proizvodnju u kojoj vidimo lijepu perspektivu, posebno uz razvoj agroturizma”, kazala je Čekić.

Iz Ministarstva su naveli da je Ivanović obišao i jednu od četiri peletare u Crnoj Gori, koja se nalazi u Gusinju, Arda pellet.

On je rekao da je zadovoljan jer je riječ o privatnoj investiciji bez kredita i podrške države, koja je omogućila zapošljavanje 16 radnika.

“Posjetili smo i poljoprivrednog proizvođača na čijem gazdinstvu smo se uvjerili u velike potencijale gusinjskog kraja. Ja bih volio da u narednom periodu svih stočari sa ovog prostora intenzivno koriste mjere iz Agrobudžeta, kako bi proizvodnja bila intenzivnija, a poljoprivrednici više zarađivali”, kazao je Ivanović.

On je dodao da je u cilju informisanja poljoprivrednika o mogućnostima podrške i obezbjeđivanja stručne podrške dogovoreno da se brzo u Gusinju organizuje predstavljanje Agrobudžeta i projekta IPARD-like 2, kao i da se aktivira savjetodavna služba.

Iz Ministarstva su naveli da su kvalitetno ovčije meso i suhomesnati prozvodi, sir, kajmak, kisjelo mlijeko, gusinjski krompir, šargarepa, kupus, prerađevine od borovnice i šumskog voća proizvodi po kojima se Gusinje prepoznaje.

Ivanović je posjetio porodično gazdinstvo Fera Redžematovića, koji trenutno ima 150 ovaca, šest krava, po dva bika i konja i deset koza.

Redžematović je kazao da proizvodi meso i mlječne proizvode i da nema nikakvog problema sa prodajom.

On je jedan od korisnika podrške Ministarstva kroz koju je nabavio nova grla ovaca.

Redžematović smatra da treba iskoristiti svu moguću podršku države.

Bonus video: