Tvrde da su jedini vlasnici Torča

Britanci navode da ministrov sin Marko Gvozdenović nema nikakav udio, niti finansijski interes u njihovoj investiciji u CG
329 pregleda 22 komentar(a)
Plaža, turizam. letnja sezona, turisti, Foto: Luka Zeković
Plaža, turizam. letnja sezona, turisti, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.02.2016. 19:53h

Britanska kompanija Torč Platforms UK Ltd saopštila je da je jedini vlasnik privremenog objekta Torč bič klab (Torch beach Club) na Slovenskoj plaži u Budvi i da Marko Gvozdenović nema nikakav udio, niti finansijski interes u toj investiciji.

Sina aktuelnog ministra održivog razvoja turizma, Branimira Gvozdenovića, sa ovom investicijom povezali su brojni ponuđači na tenderu za zakup kupališta u Budvi. Oni tvrde da je javni poziv za zakup kupališta zaustavljen, jer pomenuta kompanija nije mogla da zakupi plažu ispred njihovog kluba.

“Zbog potpunog i istinitog informisanja crnogorske javnosti ovim putem se obraćamo kao vlasnici kompanije Torč Platforms Montenegro, koja je jedan jedini i isključivi vlasnik privremenog objekta Torč bič klab, postavljenog na dijelu Slovenske plaže u Budvi, u skladu sa svim neophodnim dozvolama, važećim urbanističko-tehničkim uslovima predviđenim Planom objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra Budva, a o čemu smo više puta obavještavali zainteresovano javno mnjenje”, navodi se u reagovanju koje je u ime britanske kompanije potpisao, Dejvid Džons Pauel.

Torč Platforms Montenegro doo je, kako se dodaje, zavisno društvo Torč Platformsa UK Ltd, kompanije sa sjedištem u Londonu i stoodstotnim britanskim kapitalom.

”Želimo da obavijestimo građane Crne Gore da smo u 2015. direktno iz Velike Britanije investirali u projekat Torč bič klab 1.281.692 eura. Sve obaveze za zakup kupališta i lokacije za postavljanje privremenog objekta i obaveze prema Opštini Budva izmirene su u cjelosti i na vrijeme. Takođe, navodimo da je operativni gubitak naše kompanije u 2015. iznosio 150.257 eura. Dolazeći na ovo tržište 2013. sa dotadašnjim zakupcima, učestvovali smo i pobijedili na tenderu za predmetnu lokaciju. Sve obaveze, prema partnerima prethodnim zakupcima, regulisane su ugovorom o partnerstvu koji je i ovjeren kod notara, i ispoštovali smo ih do kraja i u svemu”, ističe se u regovanju.

Oni dodaju da su na aktuelnom tenderu za kupališta u Budvi, ponovo podnijeli zajedničku ponudu.

“Kao ozbiljna kompanija i ozbiljni ljudi sa internacionalnim iskustvom i dugogodišnjim poslovnim ugledom, koji se ne bave biznisom prvi put uložili smo značajna sredstva da bismo napravili kvalitet koji je svako mogao da vidi, naravno pri tome poštujući sve važeće propise i standarde. Mislili smo da je u interesu svakoga da Slovenska obala dobije jedan reprezentativan objekat kakav je Torč bič klab. S obzirom na to da nijesmo odavde, a ranije smo investiralii u Velikoj Britaniji i širom svijeta, molimo crnogorsku javnost da razumije našu zatečenost i neshvatanje situacije u koju smo dovedeni. Šta se dešava? Gdje smo pogriješili?”, pitali su iz britanske kompanije.

Prema njihovim riječima, na aktuelnom javnom pozivu za prikupljanje ponuda za zakup kupališta na kojem se početna cijena zakupa nakon njihove prošlogodišnje investicije prilično povećala, učestvovali su sa partnerima, prethodnim zakupcima lokacije.

“Odmah nakon naše zajedničke ponude koju smo predali 29. januara u 10.37 časova (rok je isticao u 11 sati istog dana), podnijeta je još jedna, nova ponuda. Izvjesni gospodin Dejan Nikolić je predao svoju ponudu za istu lokaciju, nekoliko minuta poslije nas. Zbog opravdanih sumnji koje imamo, tražimo i tražićemo da nadležne institucije ispitaju ko je gospodin Nikolić i da li on ima zaista finansijske mogućnosti da ulaže novac u lokaciju, te koje ga prethodno znanje i iskustvo legitimiše da vodi ovakav posao, odnosno, da li je njegovo učešće na tenderu imalo neki drugi cilj. Ko stoji iza gospodina Nikolića? Kako je obezbijedio neophodnu bankarsku garanciju za učešće na tenderu? Najljubaznije molimo nadležne organe da sve to detaljno ispitaju. Za sve navedeno mi i naša kompanija stojimo na raspolaganju svim nadležnim institucijama za sve potrebne informacije”, ističu iz ove kompanije.

Oni su pitali kakve veze ima njihova kompanija sa navodnim poništavanjem tendera za kupališta.

“Stvarno nam je teško shvatljivo ovakvo širenje neistina osim da iza njih stoje maliciozne insinuacije pojedinaca koji imaju za cilj da nanesu nenadoknadivu štetu imenu i ugledu naše kompanije. Želimo da se javno izvinimo gospodinu Marku Gvozdenoviću što se njegovo i ime njegove porodice pominje u kontekstu našeg poslovanja. Kao što smo i prije izjavili, gospodin Marko Gvozdenović nema nikakav dio, niti finansijski interes u našoj investiciji. Crnu Goru gledamo kao državu u kojoj želimo da provedemo značajno vrijeme, zemlju u kojoj smo zasnovali biznis, ne samo radi profita, veći da mi i naša djeca normalno i bezbjedno boravimo, napravimo sebi drugi dom. Očigledno nekom smetamo i nijesmo dobrodošli. Zbog tretmana koji smo doživjeli, zakazali smo hitan sastanak sa ambasadorom Velike Britanije u ponedjeljak, čiji visoki predstavnik je i otvorio naš objekat. Za pojedince i medije koji prenose i šire neistinite informacije, već smo se obratili našoj advokatskoj kancelariji u Londonu i u dogovoru sa njima iskoristićemo sva raspoloživa pravna sredstva kako bismo zaštitili svoja prava i ugled kompanije”, zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: