Vlada tvrdi da je u Porto uloženo 551 milion eura

Administracija premijera Duška Markovića vodi čudnu računicu po kojoj u strana ulaganja ubraja i plate, poreze i režijske troškovce koje plaća jedna crnogorska kompanija – Adriatic Marinas iz Tivta, koja razvija prijekat Porto Montenegro
3623 pregleda 6 komentar(a)
Trenutno grade samo dva objekta:Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Trenutno grade samo dva objekta:Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro

U realizaciju projekta izgradnje nautičko-turistilkog centra Porto Montenegro u Tivtu od njegovog početka u ljeto 2007. do kraja septembra 2018. godine, investirano je ukupno 551 milion eura, tvrdi Vlada Crne Gore.

Kako piše u informaciji o realizaciji kapitalnih projekata u turizmu Crne Gore za period od kraja jula do kraja decembra prošle godine, a koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici u prošloj godini, planirana investicija u realizaciju čitavog projekta Porto Montenegro, koji je još uvijek vrlo daleko od ostvarenja u punom planiranom obimu, iznosi 450 miliona eura. Po računici Vlade do sada je već investirano čak preko 100 miliona eura više od te sume.

Ilustracija

Ipak, kada se pogleda struktura ukupne do sada realizovane investicije, a što u svojimn materijalima priznaje i sama Vlada, u Porto Montenegro njegovi prijašnji vlasnici (kanadski biznismen Piter Mank i njegovi partneri), odnosno aktuelni vlasnici (korporacija ICD iz Dubaija), uložili su ukupno 345 miliona eura kapitalnih investicija, dok se u ostatak njihovih ulaganja računa čak 206 miliona eura operativnih troškova (plata zaposlenih, poreza i doprinosa, računa za struju i vodu) koje je Porto Montenegro imao u ovih 11 godina poslovanja.

To znači da administracija premijera Duška Markovića vodi čudnu računicu po kojoj u strana ulaganja ubraja i plate, poreze i režijske troškovce koje plaća jedna crnogorska kompanija – Adriatic Marinas iz Tivta, koja razvija prijekat Porto Montenegro.

I najnovija Vladina informacija potvrđuje da je dinamika razvoja ovog projekta značajno usporila poslednjih godina. U Porto Montenegru se trenutno grade samo dva nova objekta, rezidecijalno-poslovne zgrade „Baia“ i „Elena“ sa ukupno oko 30.000 kvadrata površine. Oba objekta su u fazi zanatskih radova i biće završena i kupcima stanova predata u maju ove godine.

Porto Montenegro

U Vladinoj Informaciji nema nagovještaja da li će, kada i koje nove objekte u Porto Montenegru Adriatic Marinas početi da gradi nakon završetka ove dvije zgrade. Izvjesno da u narednih nekoliko godina ta firma sigurno neće početi da širi tivatsku marinu za mega i super jahte do njenog punog planiranog kapaciteta od 850 vezova, jer je i većina od sada raspoloživih ukupno 455 vezova za jahte, prazna i to čak i tokom samog špica ljetnje turističke i nautičke sezone, a Adriatic Marinas se već neko vrijeme primjetno muči da privuče nove ili vrati stare klijente koji bi svoje jahte vezivali u toj marini.

Na projektu Porto Montenegro radi 497 ljudi

Prema najnovijoj Vladinoj Informaciji, u periodu od jula do kraja decembra Adriatic Marinas je u Porto Montenegru uložio ukupno 14,46 miliona eura što je manje od planiranih 15,69 miliona eura investicija očekivanih u tom periodu.

Ukupno na projektu Porto Montenegro radi 497 ljudi u Adriatic Marinasu i njegovim kćerkama-kompanijama, dok u cijelom kompleksu rade i još 63 zaposlena u obezbjeđenju kod firme Securitas.

Prema Vladinim podacima, u špicu ljetnje sezone u trgovinama i ugostiteljskim objektima u Porto Montenegru radi oko 400 zapslenih, što se tokom zime smanjuje na 220 radnika.

Vlada tvrdi da je prosječan broj članova posade jahti u tivatskoj marini tokom sezone 1.200, dok se u periodu od oktobra do maja on smanjuje na samo 200. Na gradilištu dvije nove zgrade tog kompleksa krajem novembra bilo je angažovano i 216 građevinskih radnika kompanije Strabag i njenih podizvođača.

Bonus video: