Ivanović: Kuća voća će biti reprezentativan objekat na prostoru Andrijevice

Ivanović je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, kazao da podaci o rastu površina pod zasadima voća, broja organskih proizvođača i značajnim iznosima investicija u poljoprivredna gazdinstva koje su realizovane ili ugovorene tokom protekle godine pokazuju da je Opština Andrijevica s pravom razvoj bazirala na oblasti poljoprivrede
130 pregleda 7 komentar(a)
Petar Ivanović, Andrijevica, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Petar Ivanović, Andrijevica, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 13.02.2016. 15:17h

Kuća voća, koja će biti izgrađena u Andrijevici, snažno će doprinijeti razvoju poljoprivredne proizvodnje naslonjene na uzgoj malina, borovnica, aronije, i drugog bobičastog voća, posebno u dijelu prerade, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

On je kazao da je za projekat Kuća voća završen idejni projekat, čije će zvanično predstavljanje biti organizovano u Andrijevici.

“Cilj nam je da pripremimo naredne korake kako bi se što više građevinskih radova uradilo tokom ove godine. To će biti reprezentativan objekat na prostoru Andrijevice”, rekao je Ivanović u radnoj posjeti Andrijevici.

On je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, kazao da podaci o rastu površina pod zasadima voća, broja organskih proizvođača i značajnim iznosima investicija u poljoprivredna gazdinstva koje su realizovane ili ugovorene tokom protekle godine pokazuju da je Opština Andrijevica s pravom razvoj bazirala na oblasti poljoprivrede.

Ivanović je sa saradnicima razgovarao sa gradonačelnikom Srđanom Mašovićem i proizvođačima o projektima za poboljšanje ruralne infrastrukture i vodosnabdijevanja, predstavljene su mjere podrške iz ovogodišnjeg Agrobudžeta, ali i mogućnosti da se krene u ozbiljnije unaprijeđenje proizvodnje i prerade koje će ponuditi uskoro IPARD-like 2 projekat.

Ivanović i Mašović su obišli radove na prvoj fazi rekonstrukcije vodovoda koji će snabdijevati mještane šest sela i dio grada, zatim lokaciju na kojoj će biti izgrađena Kuća voća, kao i nekoliko poljoprivrednih proizvođača.

Ivanović je kazao da je zadovoljan i kvalitetom i dinamikom radova na rekonstrukciji vodovoda koji će riješiti vodosnabdijevanje za šest sela.

“Završetkom ovog vodovoda, Andrijevica će, nakon Mojkovca, biti još jedna opština koja je riješila probleme sa vodosnasbdijevanjem u ruralnim područjima”, naveo je Ivanović.

Prema riječima Mašovića, taj projekat je od višestrukog značaja za Opštinu, jer će riješiti pitanje vodosnabdijevanja i obezbijediti i dodatne efekte.

“Opština je u saradnji sa Ministarstvom i Direkcijom za javne radove prošle godine rekonstruisala dva kilometra ovog vodovoda. Ove godine radićemo još sedam kilometara. To je za našu Opštinu jedan od kapitalnih projekata, riješićemo problem vodosnabdjevanja, zamijeniti azbestne cijevi, a na jednom dijelu cjevovoda planirana je izgradnja male hidrocentrale što će značiti mogućnost prodaje energije i doprinos ekonomskom razvoju opštine”, kazao je Mašović.

Ivanović je pohvalio saradnju sa lokalnom upravom ističući da je Mašović agilan predsjednik Opštine sa kojim Ministarstvo ima profesionalnu saradnju, u korist građana.

“Razgovarali smo i o mjerama Agrobudžeta za ovu godinu, predstavili posebno nove mjere koje mogu biti značajne za poljoprivrednike ovog kraja. Dogovorili smo se da zajedno okupimo što veći broj poljoprivrednih proizvođača na prezentaciji koju će u Andrijevici u narednom periodu održati predstavnici Ministarstva”, naveo je Ivanović.

Proizvođačima će, kako je dodao, na sličan način biti predstavljen i naredni IPARD like 2 projekat.

“Cilj nam je da ih informišemo o mjerama i trendovima u poljoprivredi i tako usmjerimo da na što bolji način iskoriste značajna sredstva podrške”, kazao je Ivanović.

Ivanović je rekao da je zadovoljan zbog pozitivnih komentara poljoprivrednika iz Andrijevice sa kojima je razgovarao i koji su rekli da im je dosadašnja podrška Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja omogućila da prošire proizvodnju i da su zainteresovani za dalje unapređenje. Jedan od takvih poizvođača je i Željko Babović iz Đuliće kojeg je Ivanović posjetio tokom radne posjete Andrijevici.

Iz Ministarstva su naveli da se Babović zajedno sa bratom i ostalim članovima domaćinstva bavi ovčarstvom i kozarstvom. Drže i ostalu sitnu stoku, kao i pčele, bave se uzgojem žitarica, a zainteresovani su za prelazak na organsku proizvodnju. Nemaju problem sa plasmanom mesa, trenutno proširuju štalske kapacitete.

“Sa Ivanovićem i njegovim saradnicima razgovarali su o mogućnostima smanjenja troškova proizvodnje, povećanja proizvodnje, posebno mogućnostima podrške da nabave nova grla određenog rasnog sastava koji bi im donio značajno veće prihode. Babovići su bili zadovoljni i sa informacijom da je podrška u iznosu od 50 odsto troškova za nabavku stoke biti nastavljena i ove godine, kao posebna mjera u Agrobudžetu”, naveli su iz Ministarstva.

Proizvođači su tom prilikom, kako se zaključuje, bili informisani i o ostalim vrstama podrške koje nudi Ministarstvo, kao i o procedurama i detaljima na koje treba da obrate pažnju kako bi pravovremeno i uspješno konkurisali.

Bonus video: