URA će tražiti od VDT-a da ispita tender za bazen u Nikšiću

Naručilac je, smatraju u URA-i, postavljanjem diskriminatorskih uslova načinio bitnu povredu Zakona o javnim nabavkama stvarajući neusaglašenost tenderske dokumentacije sa zakonom, koja je dovodi do diskriminacije zainteresovanih lica i potencijalnih ponuđača i do ograničenja tržišne dokumentacije
382 pregleda 16 komentar(a)
Rade Milošević, Foto: URA
Rade Milošević, Foto: URA
Ažurirano: 13.02.2016. 13:55h

Građanski pokret URA tražiće od Vrhovnog državnog tužilaštva da ispita postupak javne nabavke u kojoj je JP Sportski centar Nikšić naručio izvođenje radova sa nabavkom prateće opreme na termotehničkim postrojenjima za bazen, saopšteno je iz URA.

“Smatramo da je Sportski centar prekršio Zakon o javnim nabavkama - načelo obezbjeđivanja konkurencije korišćenjem diskriminatorskog uslova i kriterijuma sadržanog u tenderskoj dokumentaciji u dijelu potrebnih uslova Stručno-tehničke i kadrovske osposobljenosti. U pozivu je učešće potencijalnim ponuđačima uslovio prilaganjem dokaza o posjedovanju standarda MEST EN ISO 17020 i time direktno favorizovao ponuđače koji imaju ispunjen ovaj uslov,” stoji u saopštenju koje potpisuje član Koordinacionog odbora URA Rade Milošević.

“Kako u Crnoj Gori, prema podatku Akreditacionog tijela Crne Gore, postoje samo tri firme koje imaju ovaj standard, a od kojih jedna od njih ima ispunjen uslov djelatnosti tendera, jasno je da je Naručilac uslovljenim kriterijumom favorizovao samo jednog ponuđača,” dodao je.

Naručilac je, smatraju u URA-i, postavljanjem diskriminatorskih uslova načinio bitnu povredu Zakona o javnim nabavkama stvarajući neusaglašenost tenderske dokumentacije sa zakonom, koja je dovodi do diskriminacije zainteresovanih lica i potencijalnih ponuđača i do ograničenja tržišne dokumentacije.

“Kako se traženi sertifikat MEST EN ISO 17020, kao uslov učestvovanja na tenderu, odnosi na Kontrolisanje postrojenja za tečni naftni gas, posuda pod pritiskom, ventila sigurnosti, kotlovskih postrojenja, gorionika, hidroizolacije podzemnih rezervoara i cjevovoda i kontrolu debljine metalnih i nemetalnih materijala, instalacija za razvod i distribuciju vode i vazduha (sistemi grijanja, hlađenja i klimatizacije) Naručilac postavljanjem ovog uslova dolazi u situaciju i kršenja Zakona o konfliktu interesa i Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, pošto firma koja bi izvela predmetne radove ne može da izvrši tehnički pregled i kontrolisanje tih istih radova. Time se dovodi u pitanje tenderska dokumentacija i po tom osnovu”.

Lješković: Stručna lica prate radove na bazenu

Sanja Lješković, službenica za javne nabavke u Sportskom centru, kazala je da su pomenuti standard, koji se odnosi na kontolu ventila i ventilacionog sistema, tražili zbog postgarantnog održavanja, što je bio jedan od podktriterijuma za ekonomski najbolju ponudu.

„Zbog kvaliteta smo tražili tehničke standarde, a zbog postgarantnog održavanja pomenuti standard. U Crnoj Gori 150 firmi ima usvojene standarde tako da ne možemo znati ko koji standard ima. Osim toga crnogorske firme nemaju preferencijalni karakater u odnosu na ostale tako da su se mogle javiti i firme iz Evrope koje zadovoljavaju pomenute standarde“, kazala je Lješković.

Prema njenim riječima od otvaranja tendera do donošenja rješenja nije im stigla ni jedna primjedba, da bi tek nakon objavljivanja rješenja o izboru ponuđača na portalu Uprave za javne nabavke pomenutom organu podgorička firma „Timing“ dostavila primjedbu.

„Riječ je o licu koje nije bilo aktivno legitimisano. Da je to lice učestvovalo u postupku, uložilo bilo kakvu primjedbu ili tražilo pojašnjenje, mi bi stopirali postupak dok komisija ne donese zvaničan stav. Međutim, to se nije dogodilo. Tek nakon objavljenog rješenja firma 'Timing' je dostavila mišljenje Upravi za javne nabavke, umjesto Komisiji za kontrolu javnih nabavki“, kazala je Lješković.

Zbog prigovora nikšićki Sportski centar je posjetila i inspekcija za javne nabavke i u izvještaju inspektorke Ane Žugić, koja je pregledala kompletnu tehničku dokumentaciju, od odluke do ugovora, konstatovano je da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

„Što se kontrole radova tiče imamo stručni nadzor koji je konstituisan od početka radova od strane Opštine i Vaterpolo–plivačkog saveza. U pitanju su stručna lica koja prate sve radove na bazenu“, kazala je Lješković.

Investitori rekonstrukcije bazena su Opština Nikšić i Vaterpolo i plivački savez Crne Gore. Oni su početkom aprila prošle godine organizovali donatorsko veče na kome je, od projektom predviđenih 1,2 miliona eura, prikupljeno nešto preko milion. Radovi na bazenu biće završeni do sredine aprila i već je najavljeno da će u njemu 26.aprila biti odigran meč između reprezentacija Crne Gore i Francuske, u preliminarnoj fazi Svjetske lige.

Bonus video: