Energo investu sporne izmjene Nuhodžića

Komisija će prihvatiti ovu žalbu potencijalnog investitora jedino ako uplate taksu od osam hiljada eura
101 pregleda 0 komentar(a)
Tomo Miljić, Foto: Savo Prelević
Tomo Miljić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.02.2016. 19:42h

Kompanija Energo invest žalila se Direkciji za javne nabavke i Komisiji za kontrolu postupka javnih nabavki na tendersku dokumentaciju u vezi postupka izgradnje nove žičare u Kolašinu. Ta firma ima konkretne primjedbe da je sva pojašnjenja i izmjene tenderske dokumentacije donio samo predsjedavajući Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda, Rešad Nuhodžić.

“To nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i Zakonom o opštem upravnom postupku s obzirom na to da pojašnjenje i izmjene tenderske dokumentacije donosi Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda, pa ta akta moraju biti potpisana od svih članova te komisije”, navodi se između ostalog u žalbi Energo investa u koju su “Vijesti” imale uvid.

V.d. predsjednika Državne komisije Tomo Miljić saopštio je juče “Vijestima”, da će na današnjoj sjednici ta institucija razmatrati žalbu firme Energo invest samo ako bude uplaćena naknada za vođenje žalbenog postupka. Energo invest bi trebalo da uplati 8.000 eura, ali je neizvjesno da će toliki iznos uplatiti.

Zainteresovani ponuđač na ovom tenderu tvrdi u dostavljenoj žalbi da izmjene i pojašnjenja tenderske dokumentacije nijesu u skladu sa upravnim postupkom i svim pozitivnim propisima koji rangiraju upravni postupak u Crnoj Gori s obzirom na to da u ovim aktima nije navedeno kojeg datuma je zasjedala Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda i donijala te akte.

Ukoliko se u žalbenom postupku utvrdi da je ovo tačno, predstavljalo bi bitnu povredu zakona u vezi postupka javne nabavke iz člana 134 Zakona o javnim nabavkama.

Direkcija javnih radova prošle sedmice usvojila je žalbu firme Artek i promijenila tendersku dokumentaciju za novi tender i izvođenje radova na izgradnji šestosjede žičare K8, Kolašin 1600, u Opštini Kolašin i usluge projektovanja akumulacionog jezera, ali je Državna komisija obavezala Direkciju da nadoknadi žaliocu 13.474 eura.

Novi tender za izgradnju šestosjede žičare K8 i usluge projektovanja akumulacionog jezera, Direkcija javnih radova je raspisala 31. decembra, a zainteresovani ponuđači ponude je trebalo da predaju najkasnije do 11. februara u 10 časova.

Poslije dva prekida postupka zbog dvije uložene žalbe u roku od 15-tak dana, sada se ne zna kad će biti otvorene ponude.

U odnosu na prethodni tender procijenjena vrijednost nabavke je smanjena sa 11 miliona eura na 9,5 miliona eura sa uračunatim PDV-om.

Prošlogodišnji tender je poništen jer je utvrđeno da su ponude Dopelmajera (Doppelmayr) i Bartolet (Bartholet), bile neispravne.

Bonus video: