EBRD: Crnoj Gori treba oprezna politika u oblasti javnih finansija

Šef kancelarije EBRD u Crnoj Gori Đulio Moreno kazao je da je njihov portfolio 42 milijarde eura, te da su prošle godine investirali 9,4 milijarde u 381 projekat
1 komentar(a)
ebrd_1, Foto: Blumberg
ebrd_1, Foto: Blumberg
Ažurirano: 12.02.2016. 14:02h

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) smatra da Crna Gora u ovoj godini treba da vodi opreznu politiku u oblasti javnih finansija zato što ima veliki javni dug koji predstavlja rizik za malu crnogorsku ekonomiju. Procjena te institucije je da će realni rast ekonomije u ovoj godini biti 4,1 odsto.

„To je razumna prognoza za crnogorsku ekonomiju koaj je ostvarila značajna napredak prošle godine kada je došlo do njenog oporavka.Rastu u prošloj godini nije doprinio samo sektor turizma, već i projekat izgradnje autoputa koji nosi određeni rizik. U ovoj godini država treba da se fokusira na tri segmenta od kojih je prvi oprezno rukovođenje javnim finansijama. Drugi je dalje unapređenje konkurentnost gdje se do sada dosta uradilo. Tu su potrebne dodatne reforme u oblasti vladavine prava, izgradnje nekretnina i reforme u poreskoj politici. Treći prioritet je završetak privatizacije gdje smo spremni da pomognemo“ kazao je juče na konferenciji za novinare zamjenik direktora EBRD Peter Sanfej.

EBRD je na konferenciji prezentovala Izvještaj o tranziciji za 2015-2016. godinu, godišnje analize o napretku reformi i ekonomskih kretanja širom 36 zemalja u kojima je prisutna.

Šef kancelarije EBRD u Crnoj Gori Đulio Moreno kazao je da je njihov portfolio 42 milijarde eura, te da su prošle godine investirali 9,4 milijarde u 381 projekat.

“U Crnoj Gori prošle godine smo potpisali 13 projekta u koje smo uložili 99 miliona eura. Ne finansiramo cijele projekte, već ih podržavamo kroz sufinansiranje. Od početka poslovanja u Crnoj Gori investirali smo 538 miliona eura.” kazao je Moreno.

Dodao je da je prognoziraju rast crnogorske ekonomije za prošlu godinu po stopi od tri odsto, te da je to bila odlična godina. Navodi da je unaprijeđena infrastruktura na kojoj i dalje treba raditi, kao i na povećanju tirustičkih kapaciteta i zaštiti životne sredine.

„Fokusi u prošloj godini je bio na energetici.Učestvovali smo u izgradnji prve vjetroelektrane na Krnovu i male hidroelektrane na Bistrici. Posebno bih izdvojio projekat ugradnje pametnih brojila koji sprovodi EPCG i koji treba da se završi za godinu dana. Tu je i projekat izgradnje podmorskog kabla između Italije i Crne Gore koji će doprinijeti da Crna Gora postane važno egergetsko čvorište u regionu“ naveo je Moreno.

EBRD za ovu godinu, prema njegovim riječima, ima planove za Luku Bijela, Institut „Simo Milošević“, izgradnju novog terminala na aerodromu u Tivtu....

„Planiramo novo Strategiju za Crnu Goru koja se neće mnogo razlikovati od postojeće.Naša ideja je da budemo uključeni u tri glavna stuba sadašnje strategije. To su proširenje ekonomske osnove, unapređenje konkurentnosti i sigurno snabdijevanje energijom“ kazao je Moreno.

Bonus video: