Vlasnici oružja bi manje plaćali

Oko 40 hiljada vlasnika oružja (70 hiljada komada), imaju istekle isprave i ne produžavaju ih zbog visokih taksi
134 pregleda 12 komentar(a)
pištolj, oružje, Foto: Shutterstock
pištolj, oružje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.02.2016. 06:55h

Ministarstvo finansija procijenilo je da će se u državni budžet sliti oko 400.000 eura po osnovu smanjenja određenih administrativnih taksi i uvođenja novih.

Predlogom izmjena i dopuna Zakona o administrativnim taksama, koji je u skupštinskoj proceduri, predviđeno je smanjenje taksi za nabavke, proizvodnju, držanje i nošenje oružja i municije od kojih se očekuje značajniji priliv novca u državnu kasu.

"U ovom momentu ima oko 40.000 vlasnika oružja (za 70.000 komada) kojima je rok važnosti isprave o oružju istekao, a vlasnici nijesu podnosili zahtjeve za izdavanje novih isprava zbog previsoke administrativne takse. Na ovaj način omogućiće se vlasnicima oružja da registruju oružje ili produže rok važenja isprave po povoljnijim uslovima. To će doprinijeti povećanju broja vlasnika legalnog oružja i većem prilivu novca u budžet", obrazložili su iz Ministarstva finansija.

Prema novom cjenovniku, taksa za nabavku oružja smanjena je sa 60 na 30 eura, taksa za nabavku djelova za oružje sa 30 na 10 eura, a odobrenje za popravljanje i prepravljanje oružja pojeftiniće za 150 eura, tako da će koštati 50 eura. Odobrenje za prevoz odužja i municije koštaće i dalje 50 eura, a odobrenje za promet oružja i municije 300 eura.

Uvodi se nova taksa za odobrenje za pružanje usluga sportsko-rekreativnog gađanja od 50 eura. Smanjena je taksa za oružni list za držanje sa 60 na 30 eura, oružni list za držanje i nošenje oružja sa 30 na 20, a odobrenje za sakupljanje starog oružja sa 40 na 30 eura…

"Predloženi iznosi su ujednačeni sa iznosima taksi u okruženju", tvrde u Ministarstvu finansija.

Objašnjeno je da se u cilju stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta predlaže smanjenje taksi koje se plaćaju u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja (izdavanje vozačke i saobraćajne dozvole i licence za instruktore). Taksa za vozačku i saobraćajnu ostaje deset, odnosno pet eura, dok će pojeftiniti taksa za licenca za instruktora vožnje za deset eura pa će ubuduće koštati 20 eura.

Predlogom zakona je predviđeno plaćanje administrativne takse za pojedine spise i radnje iz nadležnosti Ministarstva zdravlja, a koje su prema dosadašnjim zakonskim rješenjima bile obaveze drugih organa.

Tako je proširena osnova u vezi izdavanja rješenja o ispunjenosti uslova za rad zdravstvenih ustanova, za mjere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, kao i rješenja o određivanju zdravstvene ustanove koja može obavljati laboratorijsko ispitivanje uzročnika i prenosilaca zaraznih bolesti.

Prema novom cjenovniku taksa za odobrenje za rad ambulante košta 100 eura, apoteke 120, laboratorije 400, bolnice 500 eura. Rješenje o ispunjenosti uslova za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju košta 90 eura.

Polaganje specijalističkog ispita 20 eura

Novina u izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama je i da će se Ministarstvu zdravlja plaćati nekoliko novih taksi među kojima je taksa za polaganje specijalističkog ispita. Ta taksa iznosiće 20 eura, a prekid specijalističkog staža deset eura.

"Davanje saglasnosti zdravstvenom radnku o priznavanju dijela specijalističkog staža koštaće 30 eura”, navedeno je u Predlogu zakona.

Novina je i taksa za izdavanje mišljenja za bezbjednost vode za piće koja će koštati 20 eura, kao i taksa za izdavanje saglasnosti za transport biološkog uzorka van Crne Gore, radi skladištenja i čuvanja na period duži od pet godina, koja će koštati 150 eura.

Bonus video: