Turski milijarder ulazi u budvansku marinu

Turski milijarder Ferit Sahenk dolazi sjutra u Crnu Goru da zaključi ugovor sa Stratex grupom
151 pregleda 20 komentar(a)
Budva marina, Foto: Vuk Lajović
Budva marina, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 10.02.2016. 18:25h

Turski milijarder Ferit Sahenk doputovaće sjutra u Crnu Goru, kako bi sa američkom Stratex gupom zaključio ugovor o poslovnom partnerstvu i zajedničkom ulaganju u budvansku marinu.

Ovim će u crnogorski nautički biznis ući Sahenkova Dogus grupa, jedna od najvećih turskih investicionih kompanija.

Marinu je Stratex grupa, američkog biznismena Nila Emilfarba preuzela prije dvije godine, a ovim poslovnim poduhvatom namjerava da Budvu pozicionira kao centar nautičkog turizma.

Dogus grupa, milijardera Sahenka kojoj pripada D-Marin Marinas, koja već upravlja budvanskom lukom, jedan je od najvećih konglomerata u Turskoj sa godišnjim profitom koji se mjeri milijardama.

Dogus grupa posjeduje više od 200 kompanija i ima blizu 35.000 zaposlenih u Americi, Evropi, Africi i Aziji. Grupa je trenutno aktivna na poljima finansijskog servisa, automobilizma, energetike, građevinarstva, medija, turizma, nekretnina i zabave.

D-Marin Marinas je najveći internacionalni lanac marina na istočnom Mediteranu i posjeduje 10 marina u Turskoj, Grčkoj, Hrvatskoj...

Dogus grupa je u Hrvatskoj osim nautičkog biznisa i zakupa marina, kupila u Dubrovniku luksuzni hotel Vila Dubrovnik, a istovremeno je počela i pretvaranje zgrade zadarske fabrike Maraska u hotel sa pet zvjezdica. U samo pet godina, zaključno s krajem 2014, Dogus grupa je na hrvatskom dijelu Jadrana uložila 200 miliona eura.

Dogus grupa postala je pravi investicioni džin u Turskoj u proteklih 11 godina, od kada je na vlasti partija aktulenog predsjednika Tajipa Erdogana.

Posjeduje Garanti banku, najveću privatnu banku u Turskoj, čak četiri najpopularnije TV mreže, a u isto vrijeme ima vodeću poziciju u turizmu, građevinarstvu i energetici, a svoje investicije je proširila i na industriju hrane.

Bogatstvo Sahenka procjenjuje se na 23 milijarde dolara i jedan je od najbogatijih Turaka.

Sa druge strane, Stratex grupa je trenutno jedna od najvećih investicionih kompanija na crnogorskom dijelu Jadrana. Završila je izgradnju rezidencijalnog kompleksa vila Dukley gardens na Zavali i privodi kraju izgradnju poslovno- stambenog kompleksa Dukly residence na 50 metara od Starog grada, postala je i akcionar najveće hotelske kompanije u Crnoj Gori Budvanske rivijere.

Preuzimanjem marine, Stratex je najavio veliko ulaganja, a jedna od preduslova je donošenje planskog dokumenta, državne studije lokacije, čija je izrada u toku, a koja obuhvata pojas marine od Starog grada da sredine Slovenske plaže.

Bonus video: