Ponovo prekinut tender za žičaru

Prema novom tenderu ponude je trebalo dostaviti do 11. februara
75 pregleda 1 komentar(a)
žičara, skijanje, Foto: Shutterstock.com
žičara, skijanje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.02.2016. 17:09h

Službenici Ministarstva održivog razvoja i turizma i Direkcije javnih radova opet su u problemu oko vođenja tenderskog postupka za izgradnju nove žičare u Kolašinu, jer je zbog nove žalbe postupak ponovo prekinut.

Direkcija je prošle sedmice usvojila žalbu firme Artek na tendersku dokumentaciju za novi tender za izgradnju šestosjedne žičare K8, “Kolašin 1600” i projektovanje akumulacionog jezera, ali je Državna komisija obavezala Direkciju da Arteku za žalbu i trošak za tender nadoknadi 13.474 eura.

Novi tender Direkcija je raspisala 31. decembra, a zainteresovani ponuđači ponude je trebalo da predaju najkasnije do 11. februara. Poslije dva prekida postupka zbog dvije uložene žalbe u roku od 15-ak dana ne zna se kad će zaista biti otvorene ponude.

Novi tender je oglašen posljednjeg dana 2015. kako se nakon propalog tendera ne bi izgubilo dodatnih mjesec ili dva, zbog zakonske obaveze donošenja plana javnih nabavki za 2016. u Direkciji javnih radova.

U odnosu na prethodni tender procijenjena vrijednost nabavke je smanjena sa 11 miliona eura na 9,5 miliona eura sa uračunatim PDV-om.

Predsjednik Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda na ovom tenderu dr Rešad Nuhodžić u više navrata je morao odgovarati na niz dilema iz tenderske dokumentacije u vezi sa kojom su zainteresovani ponuđači postavljali pitanja naručiocu nabavke, ali dileme još nijesu otklonjene, o čemu svjedoči nova žalba.

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki i na prošlogodišnjem propalom tenderu uvažila je žalbu švajcarske kompanije Bartolet koja se žalila na odluku DJR, ali je Državna komisija ovaj tender, ipak, poništila po službenoj dužnosti.

Imajući u vidi da je Ministarstvo i Direkcija, kao naručilac, u postupku ove nabavke počinilo bitne povrede Zakona o javnim nabavkama i pravila opšteg upravnog postupka, švajcarskoj kompaniji su morali, trakođe, da nadoknade troškove žalbenog postupka i advokata od 14.426 eura.

Bonus video: