Bivši radnik Boksita podnio krivičnu prijavu protiv stečajnog upravnika, sudije i ministra ekonomije

"Elementi za krivično gonjenje postoje jer su oni svojim neradom i nesavjesnim činjenjem ugrozili stečajnu imovinu Rudnika boksita“
62 pregleda 5 komentar(a)
Božidar Đilas, Foto: Svetlana Mandić
Božidar Đilas, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.02.2016. 16:07h

Bivši radnik nikšićkih Rudnika boksita Božidar Đilas danas je osnovnom državnom tužiocu u Nikšiću predao krivičnu prijavu protiv stečajnog upravnika Boksita Mladena Markovića, stečajnog sudije Blaža Jovanića i ministra ekonomije Vladimira Kavarića.

"Elementi za krivično gonjenje postoje jer su oni svojim neradom i nesavjesnim činjenjem ugrozili stečajnu imovinu Rudnika boksita“, kazao je Đilas.

On Markovića i Jovanića tereti zbog toga što od februara 2014 nijesu uplaćivani porezi i doprinosi radnicima, pa zaposleni nijesu mogli da ostvare pravo na penziju, što su neopravdano povećani troškovi i stečajne mase, a posebno od dana prekida proizvodnje, što nije traženo odobrenje od Odbora povjerilaca za neposrednu pogodbu prodaje Boksita firmi Neksan, već je stečajni upravnik o istoj sam donio odluku.

"Stečajna masa nije zaštićena već se dozvolila prodaje opreme i njena sječa i na taj način se omogućilo da se kupoprodajna cijena isplaćuje od prodaje imovine Rudnika boksita. Čitava javnost je upoznata sa činjenicom da je većina opreme prodata a njena vrijednost višestruko prelazi iznos od 1,5 miliona, koliko je do sada uplaćeno. Na ovaj način je bilo ko mogao da kupi Rudnik jer samo vrijednost dva bagera je značajno veća od milion eura“, tvrdi Đilas.

Što se tiče ministra ekonomije njega Đilas tereti zbog toga što je prihvatio ponudu firme Oniko koja je dobila pravo na eksploataciju rude iako ni u jednom segmentu nije zadovoljila interese države i radnika.

"Osim što nijesu imali nikakvo iskustvo u rudarstvu i jasno naglasili da će da zaposle samo 30 radnika, tako da je bilo više nego jasno da će 150 radnika morati da napusti firmu“, istakao je Đilas. Smatra da je ministar morao oduzeti državnu imovinu koja je bila data Rudniku na korišćenje na osnovu koncesione djelatnosti a ne dozvoliti da se ona proda kao imovina Boksita u stečaju.

"Posljedice svih ovih nedozvoljenih radnji su velike – stečajna masa je umanjena za više od milion eura, radnici su šest mjeseci primali minimalne zarade iz stečajne mase, umjesto punih plata, čime su u bruto iznosu oštećeni za oko 900 hiljada eura. 192 radnika koji nijesu imali uslov za odlazak u penziju je izgubilo posao, a to je šteta koju je nemoguće procijeniti“, kazao je Đilas i dodao da će država zbog toga za otpremnine morati da isplati oko 2,5 miliona eura. Kao dokazi za njegovu krivičnu prijavu Đilas ističe da mogu poslužiti poređenja stečajne mase od 21.aprila prošle godine i danas, izvodi iz bankarskih računa i ostala finansijska dokumentacija Boksita, izjave predsjednika sindikata koji su imali sastanke u Privrednom sudu i Ministarstvu ekonomije i fotografije objavljene u dnevnoj štampi na kojima se jasno vidi da je oprema isječena.

Bonus video: