Žugić: Je li važnije povećanje ili redovna isplata penzija

"Ako u socio-humanitarnoj potrošnji imamo milionske troškove i ako to zavisi od diskrecione volje nekog pojedinca zašto bi to radili svake godine, a mislim da to radimo 15 godina unazad. Dajmo ta sredstva prevedimo za one koji najteže žive“
140 pregleda 21 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Svetlana Mandić
Radoje Žugić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.02.2016. 14:32h

Boraveći u Nikšiću ministar finansija Radoje Žugić kazao je da su opravdana negodovanja penzionera, posebno onih sa najnižim primanjima, da je najavljeno povećanje penzija od 1,25 odsto malo, ali da se ozbiljnost države mjeri i fiskalnom analizom i održivošću.

"Nesporno je da postoje kategorije penzionera koje su materijalno najugroženije, kao i one čije su penzije veće od plate ministara, koji primaju više nego Zorica (Kovačević) i ja. Ako ćemo povećavati penzije bez bilo kakvih kalkulacija onda to ne vodi onome što je osnovni cilj ove države a to je redovnost u isplati penzija i drugih prava“, kazao je Žugić i dodao da nije za linearno povećanje penzija.

"Ako u socio-humanitarnoj potrošnji imamo milionske troškove i ako to zavisi od diskrecione volje nekog pojedinca zašto bi to radili svake godine, a mislim da to radimo 15 godina unazad. Dajmo ta sredstva prevedimo za one koji najteže žive“, kazao je Žugić.

Istakao je i da se sve češće čuje glas penzionera koji traže da se poveća poreska disciplina i da se isplaćuju zarade sa doprinosima, kako bi bio ostvaren veći stepen naplate javnih prihoda.

"Niko ne prisiljava privrednike da isplaćuju zarade po svaku cijenu. Ali ako isplatite gospodo stotinu eura neto zarade, isplatite i javne prihode po tom osnovu. Za one privrednike i kompanije, koji imaju imovinu, kapital, koji su solventni, a nijesu likvidni, postoji model reprograma poreskih i drugih obaveza sa osnova javnih prihoda kroz adekvatna kolateralna obezbjeđenja“, kazao je ministar finansija.

Poručio je da neće dozvoliti da se firme sa potencijalima za oporavak zatvore kako „bi se naplatili brže – bolje“, ali da je potrebno dati kolateral, kako bi se naprabio reprogram. Mi moramo dati šansu svakoj kompaniji za oporavak, moramo dati šansu da se zaposli što veći broj ljudi, moramo proširiti poresku osnovicu, jer samo tako stvaramo elemente za održivije i stabilnije javne finansije. Iz svega toga slijedi i veći stepen održivosti najvećeg segmenta javne socijalne potrošnje i penzijskih davanja i na taj način mislim da će penzioneti u Crnoj Gori, pored toga što su uredno i redovno servisirani imati bolji materijalni status, ne kroz kreiranje novih javnih dugova već kroz nastavak poreske konsolidacije“, poručio je Žugić.

Sva ta obećanja, kazao je ministar finansija, nijesu predizborna kupovina glasova.

"Ako je to problem sačekaćemo dan nakon izbora, ali ćemo prethodno napraviti kalkulaciju i reći šta čeka penzionere u Crnoj Gori, posebno one sa najnižim penzijama“, kazao je Žugić.

Bonus video: