Radnicima Prerade ne daju otpremnine

Bivši radnici traže od odbora tumačenje navedenog Zakona, i napominju da iznos koji treba njima da pripadne nije ni deseti dio onoga što je već izdvojeno za druge radnike KAP-a
3 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.02.2016. 08:34h

Predsjednik Sindikata Prerade u stečaju Borislav Mašković obratio se juče Zakonodavnom odboru Skupštine jer su, prema mišljenju Ministarstva ekonomije, izuzeti od primjene Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma i u martu im neće biti isplaćene obećane otpremnine. Mašković se Skupštini obratio u ime 20 bivših radnika. Njima bi za otpremnine trebalo da bude isplaćeno ukupno 306 hiljada eura.

“Diskriminisani smo. Tumače sad Zakon da se on ne odnosi na nas. DOO Prerada je sastavni dio KAP-a, tj. njegovo zavisno jednočlano društvo, u 100-odstotnom vlasništvu KAP-a, pa je i socijalni program sačinjen za KAP i njegova zavisna društva”, istakao je Mašković.

On je naveo da su ih u Ministarstvu ekonomije usmeno obavijestili da radnici Prerade nijesu obuhvaćeni predmetnim zahtjevom usvojenim u Skupštini 16. jula 2015. godine.

“Napominjeno da je do sada svaki državni organ tretirao KAP kao cjelinu sa njegovim zavisnim društvima, što očekujemo da bude i ovog puta, jer bi u protivnom bivši radnici DOO Prerada bili dovedeni u neravnopravan i diskriminatorski položaj”, ističe se u dopisu upućenom Zakonodavnom odboru.

Bivši radnici traže od odbora tumačenje navedenog Zakona, i napominju da iznos koji treba njima da pripadne nije ni deseti dio onoga što je već izdvojeno za druge radnike KAP-a.

Bonus video: