Moguća i blokada kapije DKP-a

Vlada i uprava obećali isplatu otpremnina za 61 radnika još u avgustu prošle godine
159 pregleda 4 komentar(a)
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Luka Zeković
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.02.2016. 07:06h

Bivši radnici Duvanskog kombinata u stečaju, njih 61, koji već sedam mjeseci čekaju isplatu obećane otpremnine, okupiće se danas oko 10 časova pred ulazom u DKP i najvjerovatnije donijeti odluku o radikalizaciji protesta i blokadi kapije. Njima prema obećanju treba da budu uplaćene otpremnine u prosječnom iznosu od 12.000 eura.

Bivši radnici koji su dobrovoljno napustili duvansku kompaniju su ogorčeni ponašanjem predstavnika izvršne vlasti koji im nijesu proteklih sedam mjeseci pomogli da dođu do obećane otpremnine, kao i ponašanjem direktora DKP-a Slavoljuba Vukašinovića, koji im je potpisao rješenje koje predviđa isplatu otpremnina najkasnije do 1. avgusta 2015, a što u praksi nije realizovano.

“Izražavamo nezadovoljstvo i ogorčenost zbog činjenice da nas niko nije pozvao već sedam mjeseci na razgovore vezano za dobijanje otpremnine, iako smo pisali premijeru i ministrima, a kamoli da je ko nagovijestio isplatu koja nas sljeduje na osnovu rješenja. Prevara neće proći, nećemo dozvoliti ni privatizaciju Novog duvanskog kombinata, pogotovu ne na ovako perfidan i bezočan način”, poručio je predstavnik Koordinacionog odbora bivših radnika DKP-a Željko Vujadinović.

Tokom ove sedmice sa investitorom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Vlada i Glavni grad bi trebalo da potpišu ugovor o dokapitalizaciji i ugovor o upravljanju Novim duvanskim kombinatom.

Od preostalih 114 radnika starog DKP-a u stečaju, nakon remonta mašina čije trajanje niko pouzdano ne može predvidjeti, radno mjesto u Novom duvanskom, na istoj opremi, trebalo bi da dobije 80 ljudi. “Definitivno ulazimo u blokadu kapije sve dok se ne izvrši isplata, ili makar ne budemo pozvani na dogovor vezan za datum isplate”, kazao je Vujadinović.

Bivši radnik DKP-a Zoran Kažić izrazio je “nezadovoljstvo odnosom direktora Vukašinovića i stečajnog upravnika Veska Raičevića” koji su ranije, kako je istakao, “govorili da nema preuzimanja firme prije isplata otpremnina, kao i da su pare namijenjene za isplatu otpremnina kod Vlade koja je dužna da ih isplati”.

Bonus video: