Kaluđerović pisao Jovaniću: Sumnjam da krijete štetno postupanje stečajne uprave KAP-a

"Po tvrdnji Zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore, stečajni upravnik KAP-a pristupio je sudskom poravnanju za iznos od 2,37 miliona eura sa Unipromom bez prethodne saglasnosti stečajnog sudije i Odbora povjerilaca KAP-a, što je u direktnoj suprotnosti sa čl. 35 Zakona o stečaju", piše u pismu Kaluđerovića
11 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2016. 13:04h

Nezavisni poslanik i član Predsjedništva Demokratske Crne Gore Velizar Kaluđerović uputio je pismo predsjedniku Privrednog suda u Podgorici Blažu Jovaniću u kome ga pita kakvi su ga problemi spriječili da mu ne dostavi kopiju poravnanja pred Sudom između stečajnog upravnika KAP-a i Uniproma na iznos 2,37 miliona eura, kopiju dokumentacije koja je pratila to poravnanje, kao i informaciju da li je iznos od 2,37 miliona evra isplaćen Unipromu.

"Zahtjevom od 18.01.2016. godione, tražio sam da mi navedene podatke i dokumentaciju dostavite do 23.01. jer je, kao što je poznato, 25.01. Skupština Crne Gore raspravljala o povjerenju Vladi, a predmetna problematika je i te kako bila relevantna za tu raspravu. Nakon duže od 15 dana Vašeg ćutanja, a posebno nakon informacija koje sadrži odgovor Ministarstva finansija od 22.01. o ovom pitanju, puno je razloga za sumnju da ćutanjem i izbjegavanjem dostavljanja traženih informacija i dokumentacije pokušavate da od javnosti sakrijete nezakonito i po državne interese štetno postupanje stečajne uprave KAP-a. Po tvrdnji Zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore, stečajni upravnik KAP-a pristupio je sudskom poravnanju za iznos od 2,37 miliona eura sa Unipromom bez prethodne saglasnosti stečajnog sudije i Odbora povjerilaca KAP-a, što je u direktnoj suprotnosti sa čl. 35 Zakona o stečaju", piše u pismu Kaluđerovića.

Obraćajući se dalje Jovaniću, Kaluđerović ističe da država Crna Gora potražuje oko 150 miliona eura od KAP-a.

"Isti stečajni upravnik, na čije nezakonito postupanje se ukazuje, prodao je cjelokupnu imovinu KAP-a za 28 miliona eura, a polovina ove cijene ni do danas nije naplaćena. Takvim postupanjem žestoko se atakuje na interes države, jer je očigledno da će zbog navedenog postupanja stečajne uprave KAP-a najveći dio potraživanja države od 150 miliona evra ostati nenaplaćen. Zar ova problematika ne zavređuje više pažnje i odgovarajuće reakcije Predsjednika Privrednog suda, kao stečajnog suda u predmetu KAP-a. Odgovorite, konačno, na moj zahtjev od 18.01. i dopunite ga odgovorom na pitanje - šta je konkretno preduzeto povodom navedenog nezakonitog i štetnog postupanja stečajne uprave KAP-a?", napisao je Kaluđerović u pismu upućenom Jovaniću.

Bonus video: