Blokirana imovina "Gugi komerca"

Blokada na imovinu “Gugi komerca” je jedan vid garancije da bi se eventulano u kasnijem postupku, ako bi se dokazala ili priznala krivica, mogla nadoknaditi pričinjena šteta Opštini Budva
204 pregleda 20 komentar(a)
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 07.02.2016. 07:57h

Specijalno tužilaštvo blokiralo je četiri poslovna prostora, luksuzni stan i garažu, imovinu kompanije “Gugi komerc” vlasništvo biznismena Branislava Gugija Savića koju ta firma posjeduje u Budvi.

Viši sud je po nalogu Specijalnog tužilaštva 2. februara donio privremenu mjeru zabrane otuđenja i opterećenja, koja je prekjuče zvanično upisana u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na nepokretnosti koje firma, kuma svjedoka saradnika Rajka Kuljače, ima u svome vlasništvu.

Specijalno tužilaštvo time je zvanično otvorilo istragu protiv firme “Gugi komerc” koja se sumnjiči da je bila dio kriminalne organizacije u dva opštinska kapitalna posla - izgradnje platoa na Jazu i donjeg bulevara u Budvi, kojima je gradski budžet oštećen za više miliona eura.

Blokada na imovinu “Gugi komerca” je jedan vid garancije da bi se eventulano u kasnijem postupku, ako bi se dokazala ili priznala krivica, mogla nadoknaditi pričinjena šteta Opštini Budva.

Specijalno tužilaštvo je iz istih motiva blokiralo imovinu firme “Tradeunique” biznismena i svjedoka saradnika Mirka Latinovića koju ima u Budvi.

Nedavno je slično učinjeno i sa imovinom četiri kompanije koje se povezuju sa pritvorenim visokim funkcionerom DPS-a Svetozarom Marovićem i njegovom nekadašnjom savjetnicom Oliverom Ilinčić, kada je tapija stavljena na gotovo 50 hiljada kvadrata zemlje od Lučica do Budve.

Viši sud je stavio “šapu” na tri poslovna prostora od 36, 61 i 106 kvadrata, koje “Gugi komerc” posjeduje na drugom spratu “ TQ Plaza”, te poslovni prostor u prizemlju novosagrađene zgrade u naselju Podkošljun, kao stan od 57 kvadrata i garažu u luksuznoj zgradi na glavnom gradskom bulevaru. Blokada nije stavljena na vrijednu imovinu koju ova firma posjeduju u Tivtu, Kotoru, Podgorici, Herceg Novom, kao i Bečićima.

Doskorašnji direktor “Gugi komerca” Dragoljub Milovanović, koji je uhapšen sredinom avgusta sa još 12 opštinskih funkcionera, službenika i privatnika u okviru istrage oko izgradnje platoa na Jazu, još je u spuškom zatvoru. Milovanović, koji je prošle sedmice trebalo da napusti spušku ćeliju, zadržan je nakon što su tužioci tražili produženje pritvora, zbog otvaranja istrage oko građe donjeg bulevara - sedam miliona eura vrijednom opštinskom poslu, koji je bio povjeren “Gugi komercu”. Milovanović je sredinom januara smijenjen sa mjesta direktora “Gugi commerca”.

Glavni specijalno tužilac Milivoje Katnić ove sedmice je pred novinarima najavio da je istraga u Budvi proširena još na nekoliko firmi. Tužilaštvo tereti da je izgradnjom platoa na Jazu, budžet Opštine Budva oštećen za 2,1 milion eura, koliko je pokazao izvještaj sudskih vještaka. Plato građen 2007. uoči gostovanja “Rolingstonsa“ u zaleđu plaže, koštao je gradski budžet 6,7 miliona eura.

Iz specijalnog tužilaštva su u više navrata najavljivali da će u gradsku kasu vratiti i posljednji euro, koji je ukraden metropoli turizma.

Da bi se nadoknadila šteta Opštini, predstoji zaključivanje Ugovora o sporazumnom priznanju krivice sa kompanijom “Tradeunique”, koja će na ime štete od 19,5 miliona eura, Opštini vratiti 8.000 kvadrata poslovno-stambenog prostora u TQ Plazi. Milionska šteta bi se na isti način, oduzimanjem imovine mogla primjeniti i na firme za koje je nedavno tužilaštvo otvorilo istragu, a čija je imovina odlukom suda blokirana.

Katnić može da oduzme 8.000 kvadrata Latinoviću u TQ Plazi

Opština Budva “skinula” je zvanično fiduciju sa 4.000 kvadrata poslovno-stambenog prostora u kompleksu “TQ Plaza”, koja je bila upisana kao kolateral u slučju da se ankes IV ugovora, koji je prošle godine zaključila sa “Tradeunique”ne izvrši. Upravo aneks IV i ugovor o fiduciji bili su prepreka Spcijalnom tužilaštvu da zaključi sporazum o piznanju krivice sa firmom “Tradeunique”, kojim je predviđeno da se šeta od 19,5 miliona eura načinjena Opštini izgradnjom TQ Plaze nadoknadi zapljenom 8.000 kvadrata poslovno-stambenog prostora u tom kompleksu.

Fiducija je prije dva dana izbrisana iz katastarske evidencije kao teret na imovinu firme “Tradeunique” u TQ Plazi, čime je specijalnom tužilaštvu otvoren put da može zaključiti sporazum.

Bonus video: