Agrobudžet za ovu godinu 22,66 miliona eura

Za takozvani drugi stub opredijeljeno je 53,36 odsto sredstava iz domaćeg budžeta, dakle, ne govorim o onim sredstvima koja su obezbijeđena iz donacija odnosno kredita SB. Za mjere cjenovne politike opredijeljno je 5,7 miliona", rekao je Ivanović
0 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.02.2016. 17:51h

Za poljoprivredu će u ovoj godini, shodno Agrobužetu koji je Vlada danas usvojila, biti obezbijeđeno 22,66 miliona eura.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, kazao je da je Vlada usvojila Agrobudžet vrijedan 16,2 miliona eura.

"Ako ovom iznosu dodamo još 6,45 miliona eura, koji su obezbijeđeni putem donacija Svjetske banke (SB) i sredstava iz kredita, to znači da će u ovoj godini za poljoprivredu biti izdvojeno 22,66 miliona eura", kazao je Ivanović nakon sjednice Vlade.

On je dodao da je u četiri godine mandata sadašnje Vlade, Agrobudžet uvijek usvajan početkom godine.

"Time su stvarani uslovi poljoprivrednim proizvođačima, ne samo da se na vrijeme upoznaju sa mjerama Agrobudžeta već i da na vrijeme planiraju", ocijenio je Ivanović.

On je rekao da će se u ovoj godini nastaviti sa politkom podrške investicijama u poljoprivredi i jačanju agrobiznisa.

"Za takozvani drugi stub opredijeljeno je 53,36 odsto sredstava iz domaćeg budžeta, dakle, ne govorim o onim sredstvima koja su obezbijeđena iz donacija odnosno kredita SB. Za mjere cjenovne politike opredijeljno je 5,7 miliona", rekao je Ivanović.

On je naveo da je Vlada za stočarstvo u ovoj godini opredijelila 2,24 miliona eura.

"Premije za mlijeko su ostale na nivou prošle godine, što znači da će naši poljoprivredni proizvođači biti u mogućnosti da dobiju ukupno do deset centi. Šest centi je osnovna premija, jedan cent je za količine preko pet hiljada litara, a tri centa je za kvalitet", precizirao je Ivanović.

Kada je u pitanju pčelarstva, Ivanović je kazao da će se nastaviti sa podrškom projektu Kuća meda i mladim pčelarima početnicima.

"U okviru ruralnog razvoja nastavićemo sa podrškom modernizaciji u opremanju voćnih zasada vinogradarstva. U oblasti maslinarstva uvedene su dvije nove linije, a nastavićemo i sa podrškom ratarskoj proizvodnji u iznosu od 320 hiljada eura, što je 23 odsto više nego prošle godine", naveo je Ivanvović.

On je rekao da je Ministarstvo uvelo novu mjeru podrške upravljanju stajskim đubrivom, kao i da je povećanja podrška ribarstvu.

Ivanović je saopštio da su u ovoj godni povećana izdvajanja za staračke naknade.

"One su sada preko tri miliona eura", precizirao je Ivanović.

On je rekao da je Ministarstvo ušlo u proceduru preispitivanja kompletne dokumentacije za sve korisnike staračkih naknada.

"Nakon prikupljanja dokumentacije imaćemo kompletnu sliku sa vrlo preciznim podatkom o tome koliko korisnika staračkih naknada, koji su ih do sada koristili, iz različitih razloga ne može više koristiti staračke naknade", kazao je Ivanović.

Ministarstvo će i u ovoj godini nastaviti sa podrškom edukaciji poljoprivrednih proizvođača.

Vlada je danas usvojila i dva programa iz oblasti vodoprivrede. Prvi se odnosi na podršku projektima u okviru izgradnje seoskih vodovoda, a drugi na ono što su upravljanja resursima u oblasti vodoprivrede.

"Kada su u pitanju seoski vodovodi ukupan iznos podrške ove godine je 470 hiljada eura", zaključio je Ivanović.

Bonus video: