Bijela lista: Banke, osiguranja, trgovine namještajem...

Najlikvidnija preduzeća su ona koja se bave bankarstvom, trgovinom, osiguranjem, igrama na sreću i hotelijerstvom, a sjedište im je u Podgorici ili na primorju
113 pregleda 0 komentar(a)
Poreska uprava, Foto: Luka Zeković
Poreska uprava, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.02.2016. 14:27h

Najlikvidnija preduzeća u Crnoj Gori su ona koja se bave bankarstvom, trgovinom, osiguranjem, igrama na sreću i hotelijerstvom i posluju u Podgorici i na primorju.

To se može zaključiti iz “bijele liste” 200 poreskih obveznika koju je 11. put objavila Poreska uprava.

Na listi se nalaze sve banke, telekomunikacione kompanije, veliki trgovačke kompanije, uvoznici i prodavci iz raznih oblasti: Dajković Co Namos, Merkator, Voli, Domaća trgovina, Ljetopis automotive, Bar kod, Neregelia, Stadion, Kips, Expo commerc, Cerovo, Tabacco Shop, Frigo elektro, Okov, Megapromet, Aliance, Tehno max, Novi volvoks, Gorenje..

Kako je navedeno, to je lista poreskih obveznika kod kojih je uočen najveći stepen fiskalne discipline, sa kojima Poreska uprava “kontinuirano ostvaruje uspješnu saradnju u pogledu poštovanja poreskih propisa i izmirivanja poreskih obaveza”.

Kriterijumi su bili urednost obračunavanja poreza i podnošenja poreskih prijava, redovnost izmiravanja poreskih obaveza, kao i da u postupcima inspekcijskog nadzora nijesu utvrđivane značajnije nepravilnosti, koje bi ukazivale na bilo kakav vid neregularnog poslovanja..

Isplativa je i trgovina naftnim derivatima jer su na listi Jugopetrol, Petrol Crna Gora, Lukoil, Ina-Crna Gora...

Mnogo manje je onih koji se bave proizvodnjom kao što su pivara Trebjesa, Daido metal, Nikšićki mlin, Šimšić Montmilk, Uniprom pekara i Hemomont.

Iz liste je jasna velika razlika između regiona, jer je među 200 uspješnih kompanija svega sedam iz 13 sjevernih opština. Od tog broja šest je iz Bijelog Polja Mesopremet, Unipred, Bravera, Put - Gross, Ćatić Co i Pelengić trade, dok je još iz Pljevalja jedna Tehno gradnja.

Od 200 uspješnih firmi u Crnoj Gori nema nijedne kojoj je sjedište u Prijestonici Cetinje. Takođe, svega dvije su iz Ulcinja - Cungu & CO i Solaris & CO.

Objavljivanje bijele liste, kako smatraju u Poreskoj upravi, je podsticanje obveznika na poštovanje poreskih propisa.