Italijani i Rusi istražuju naftu i gas u crnogorskom podmorju?

“U slučaju kolizije između crnogorske i engleske verzije važiće crnogorska. Ugovor ne predviđa stabilizacione klauzule , već se na bazi povjerenja ulazi u crnogorski poslovni ambijent ”
121 pregleda 15 komentar(a)
naftna platforma, Foto: Shutterstock
naftna platforma, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2016. 15:19h

Vlada je odobrila koncesiju konzorcijumu koji čine italijanski Eni i ruski Novotek koncesije za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju. Konačnu riječ o koncesiji daće Skupština.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić kazao je da je ponuda tog konzorcijuma ocjenjena kao najbolja, posebno ako se imaju u vidu performanse kompanije Eni.

“Vlada je usvojila ugovore o istraživanju i eksploataciji ugljovodonika u podmorju.To znači da je završen tehnički dio pripreme procesa istraživanja. Ugovor ide u Skupštinu na finalno odbrenje i očekujem da će po usvajanju ovaj biznis početi u ovoj godini. Očekujem da Skupština jednoglasno usvoji ugovor i vjerujem da niko neće naći argument da ga ne podrži” rekao je Kavarić danas nakon sjednice Vlade.

On je objasnio da se konzorcijum Eni-Novatek obavezao da vrši tri obavezne i jednu uslužnu bušotinu od čega je jedna na dubini od 6.500 metara.

“Ovo je radni program koji je u prvom periodu istraživanja vrijedna 85 miliona eura, a u drugom 12 miliona. To nije obećanje, već je tako definisano ugovorom koji je potkrijepljen bankarskom garancijom na 85 miliona na cjelokupnu vrijednost radova” objasnio je Kavarić.

Dodao je da su obezbijeđene garancije od majki firmi kao osiguranje u slučaju eventualne štete, te da je omogućena maksimalna bezbjednost procesa i zadovoljavanja najstrožijih međunarodnih standarda u toj oblasti.

Kavarić je naveo da će se ugovor u slučaju kolizije tumačiti u skladu sa crnogorskim pravom, odnosno da će u slučaju kolizije između ugovora i zakona važi zakon.

“U slučaju kolizije između crnogorske i engleske verzije važiće crnogorska. Ugovor ne predviđa stabilizacione klauzule , već se na bazi povjerenja ulazi u crnogorski poslovni ambijent ” rekao je Kavarić. Ministar je podsjetio da je Vladino učešće definisano zakonom kroz stopu poreza na ugljovodonike od 54 odsto, stopu koncesione nakade za naftu od pet do 12 odsto i na gas od dva odsto.

Bonus video: