Vučinić: Pejović pokušava da ugasi sindikat KAP-a

"Ovakav vlasnik koji je došao u posjed KAP-a na volšeban način,nastavio da ne izmiruje obaveze prema državnim institucijama,fondovima i preduzećima, na kraju se ustremio prema sindikatu"
161 pregleda 15 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.02.2016. 11:51h

Od kada je preuzeo upravljanje KAP-om vlasnik Uniproma Veselin Pejović zajedno sa stečajnom upravom je počeo sa progonom sindikata u ovoj fabrici. Ponašanje Pejovića ukazuje na namjeru vlasnika KAP-a da ugasi sindikat i da na ovaj način putem konstantnog pritiska i obračuna sa sindikalnim povjerenicima zabrani sindikalno organizovanje zaposlenih, što predstavlja grubo kršenje prava radnika, kao i povredu Ustava koji radnicima garantuje sindikalno okupljanje, smatra predsjednik Radničke partije Janko Vučinić.

Prenosimo saopštenje Radničke partije:

"Poslije nezakonitog istjerivanja predsjednice sindikalne organizacije Sandre Obradović, samo zato što je tražila poštovanje elementarnog radničkog prava na plaćeni godišnji odmor, sada je na isti način istjerano i lice koje je obavljalo administratino tehničke poslove za potrebe sindikata. Sve ovo ukazuje na to da je namjera vlasnika KAP-a da ugasi sindikat i da na ovaj način putem konstantnog pritiska i obračuna sa sindikalnim povjerenicima zabrani sindikalno organizovanje zaposlenih. Sva ova dešavanja koja su nezakonita i neustavna su signal za uzbunu i traže hitno reagovanje nadležnih državnih institucija i sindikalnih udruženja na nacionalnom nivou, jer je u pitanju grubo kršenje najosnovnijih ljudskih i radničkih prava i sloboda koja su Ustavom zagarantovana. Članom 53 Ustava Crne Gore jemči se se sloboda sindikalnog udruživanja a članom 64 je definisano pravo zaposlenih na plaćeni godišnji odmor.Danas u Kombinatu aluminijuma na očigled nadležnih državnih institucija i cjelokupne javnosti radnici su na nasilan način lišeni ovih Ustavom zagarantovanih prava.

Zbog vrlo teške ekonomske-socijalne situacije u kojoj su se našli zaposleni, odnosno njihove potpune ekonomske zavisnosti od radnog mjesta i zarada koju ostvaruju u ovoj fabrici oni su primorani da ćute i trpe,pitanje je samo dokle se može trpjeti. S obzirom na to da su svi zaposleni angažovani po ugovorima na određeno vrijeme i to na vrlo kratak vremenski period ,svako negodovanje ili izlazak u javnost sa informacijama o nepodnošljivim uslovima rada i grubom kršenju radničkih prava bi značio i automatski prestanak radnog oodnosa. Tako da su zaposleni u KAP-u pod stalnom prijetnjom od otkaza primorani da rade, ne po zakonu, nego po volji poslodavca koji je u 21. vijeku zabranio sindikalno organizovanje u zemlji koje pretenduje da uđe u društvo najrazvijenih zemalja Evrope.

Kada se ovako poslodavac brutalno obračunava sa radnicima u našoj najvećoj fabrici i to u metalskoj industriji i kada mu tako olako dozvoljavaju nadležne državne institucije da ne poštuje Zakon i Ustav i međunarodne konvencije o sindikalnim pravima i slobodama,može se samo predpostaviti šta se radi u manjim fabrikama,radionicama ili trgovinskim radnjama.Mora se postaviti pitanje kuda ide sindikalizam u Crnoj Gori i tražiti taj odgovor od svih relevantnih državnih institucija i nacionalnih udruženja sindikata i poslodavaca. Upravljajući se prema dešavanjima u KAP-u,sindikalizam ide prema gašenju u privatnom sektoru, tako da ćemo u Crnoj Gori bar što se tiče sindikalizma imati samo jednog poslodavca-državu.

Važno je napomenuti da ovako bahato i nezakonito ponašanje prema zaposlenima i sindikatu dolazi od poslodavca i vlasnika KAP-a koji još nije uplatio ni polovinu od ugovorene kupoprodajne cijene za ovu fabriku. Sa druge strane prema najnovijim podacima sa zavaničnog sajta Poreske uprave KAP duguje državi preko 7 miliona €. Podaci od 6.01.2016.god govore da KAP duguje 3,788 milona eura za PDV i 2,355 miliona € na osnovu poreza i doprinosa za zarade zaposlenih i to zaključno sa martom 2015. godine što znači da se taj dug do kraja godine morao značajno uvećati,za približno 1,5 miliona eura. Još uvijek se nezna tačan iznos višemilionskih dugova za utrošenu električnu energiju prema državnoj firmi Montenegrobonusu i troškova transporta prema Željeznici i Luci. Kada se sve to sabere, ispostavlja se, da se dug KAP-a prema državi gotovo izjednačio sa novcem koji je do sada dat za ovu fabriku.

Nakon svega, ovakav vlasnik koji je došao u posjed KAP-a na volšeban način,nastavio da ne izmiruje obaveze prema državnim institucijama,fondovima i preduzećima, na kraju se ustremio prema sindikatu kojeg namjerava da ugasi i da mu zabrani rad. Na potezu je država,da zaštiti sebe i svoje građane."

Bonus video: