Bećirović: Formirati kompaniju Mamula, pa početi izradu glavnog projekta

Nadležni organi u roku od tri mjeseca treba da, kako je objasnila, odgovore na njihov zahtjev za odobrenje glavnog projekta
63 pregleda 8 komentar(a)
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 03.02.2016. 10:52h

Formiranje kompanije Mamula sa sjedištem u Herceg Novom prvi je naredni korak prema ispunjenju obaveza iz ugovora o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, saopštila je PR savjetnik švajcarskog Orascoma na tom projektu, Dragana Bećirović.

Kompanija, kako je rekla, očekuje potpisivanje dva ugovora sa Morskim dobrom, od kojih se jedan odnosi na pristanište u uvali Mirišta, koje će biti javnog karaktera, što su takođe uslovi da bi ugovor stupio na snagu.

Orascom je na 49 godina zakupio tu atraktivnu lokaciju na ulazu u Bokokotorski zaliv, u čiju rekonstrukciju planira da uloži 15 miliona eura.

"Nakon formiranja kompanije Mamula u saradnji sa i pod nadzorom Uprave za zaštitu spomenika, počećemo izradu glavnog projekta koji mora biti završen u roku od šest mjeseci. Tokom tog procesa ćemo, uz dozvolu Uprave, uraditi i projekat konzervacije”, rekla je Bećirović Dnevnim novinama.

Nadležni organi u roku od tri mjeseca treba da, kako je objasnila, odgovore na njihov zahtjev za odobrenje glavnog projekta.

“Tek tada stičemo uslov da zatražimo građevinsku dozvolu. Od dana dobijanja građevinske dozvole, rok za završetak radova je 18 mjeseci", kazala je Bećirović i dodala da će glavni projekat biti detaljno predstavljen široj javnosti u Herceg Novom.

Prema njenim riječima, koncept Orascoma je u potpunosti u saglasju sa državnom vizijom razvoja Lastavice i Mamule.

"Planiranom restauracijom i konzervacijom dobiće se hotel sa pet zvjezdica sa pratećim sadržajima i muzej antifašističke istorije Bokelja" navela je Bećirović.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara je u julu 2014. godine izdala konzervatorske uslove za izradu konzervatorskog projekta za zaštitu i revitalizaciju ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula. Jedan od uslova je da prije izrade projekta investitor mora uraditi arhitektonska i konzervatorska, kao i istraživanja istorijske dokumentacije, pisanih i drugih izvora. U uslovima je jasno navedeno da je projektom potrebno predvidjeti adekvatnu prezentaciju memorijalne zbirke u vezi sa zatočeništvom Bokelja u utvrđenju tokom Prvog i Drugog svjetskog rata.

"Već smo završili tehničko ispitivanje i analizu trenutnog stanja utvrđenja Mamula. Cilj ispitivanja je bio da se prikupe i analiziraju svi dostupni podaci o tvrđavi Mamula još iz vremena austrougarske dominacije u Bokokotorskom zalivu. Materijal predstavlja sveobuhvatan pregled tvrđave, analizira vojne, tehničke, istorijske i arhitektonske aspekte fortifikacije, njeno stanje, kao i njene vrijednosti i značaj", precizirala je Bećirović.

To, kako je dodala, pomaže da u potpunosti razumiju lokalitet i tokom izrade glavnog projekta maksimalno sačuvaju sve te karakteristike.

Prema riječima Bećirović, postoji više primjera u svijetu gdje su upravo koncentracioni logori, kampovi i zatvori pretvarani u hotele i turističke sadržaje. Bivša austrougarska tvrđava, takozvana nacistička Kula smrti, inače slične arhitekture i 'vršnjakinja' sa Mamulom, danas je hotel u privatnom vlasništvu Citadel Inn.

Čuveni hotelski brend Four Seasons u Istanbulu je otvorio hotel u bivšem zatvoru. Velika Britanija, Norveška, Španija, Švedska i Portugalija bilježe pozitivna iskustva pretvaranja bivših vojnih objekata ili spomenika kulture u turističke svrhe.

Uspostavljanje muzeja podrazumijeva uređenje jedne jedinice tako da može da reflektuje istoriju ostrva u oba svjetska rata. Međutim, planovi investitora će ići i šire, odnosno dio muzeja će biti i lobby hotela u kojem će biti izložena dokumenta i predmeti. Takođe, razmatra se i ideja da na odgovarajući način, istorijski predmeti budu izloženi i van prostora muzeja na nekoliko lokacija tvrđave.

"Naš poseban interes bio je da članovima boračkih udruženja, među kojima su i bivši logoraši i njihove porodice, sa posebnim uvažavanjem prema žrtvama ratova na ovoj lokaciji, pojasnimo naš koncept. Predstavnicima SUBNOR-a smo predstavili projekat, kojeg su i zvanično podržali, a vrlo su zainteresovani za saradnju tokom koncipiranja prezentacije muzejske građe”, zaključila je Bećirović.