Bivši radnici DKP najavili radikalnije mjere: "Čak smo i Đukanoviću pisali..."

„Bivši zaposleni već sedam mjeseci imaju rješenja za isplatu otpremnine na osnovu potpisanog ugovora o raskidu radnog odnosa“, naveo je predstavnik Koordinacionog odbora penzionera preduzeća, Željko Vujadinović
1 komentar(a)
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Luka Zeković
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.02.2016. 12:20h

Bivši radnici Duvanskog kombinata Podgorica (DKP), koji su danas protestovali ispred zgrade Vlade, najavili su radikalnije mjere ukoliko ne bude riješeno pitanje isplate njihovih otpremnina.

Predstavnik Koordinacionog odbora penzionera preduzeća, Željko Vujadinović, kazao je će reakcija bivših radnika tog preduzeća zavisiti od ishoda današnjeg sastanka predstavnika sindikata Novog duvanskog kombinata (NDKP), potencijalnog investitora i predsjednika Tenderske komisije, Branka Vujovića.

„Radnici su iritirani i razočarani, čak smo i premijeru Milu Đukanoviću slali pisma. Očekujemo da se problem riješi što prije, jer nećemo previše čekati“, rekao je Vujadinović na protestu.

On je poručio da su radnici spremni da blokiraju kapiju preduzeća i da neće dozvoliti investitoru da uđe u fabriku dok se njihov problem ne riješi.

„Bivši zaposleni već sedam mjeseci imaju rješenja za isplatu otpremnine na osnovu potpisanog ugovora o raskidu radnog odnosa“, naveo je Vujadinović.

On je kazao da bivše radnike posebno pogađa to što se nalaze u poniznom položaju i mole za sopstvena prava, koja su predviđena ugovorom.

Bivši radnik i penzioner DKP, Slavica Brnovski, saopštila je da Vlada mora konačno da ispoštuje bivše zaposlene i isplati obećana radnička potraživanja, koja su trebalo da budu isplaćena u junu prošle godine.

Ona je dodala da bivši radnici više ne mogu da izdrže torturu, jer to nije ljudski, niti pošteno.

"Okupljamo se svakodnevno ispred DKP-a, Vlade i Ministarstva finansija. Tjeraju nas od jednih do drugih, od vrata do vrata. Jesmo li mi ljudi? Toliko nas ima familije koje su zadužene za vodu, struju i komunalije, a šta ćemo da jedemo”, pitala je Brnovski.

Ona je kazala da će bivši radnici, ukoliko im ne budu isplaćene otpremnine, blokirati kapiju DKP-a.

Na otpremnine čeka oko 70 bivših radnika, i to 61 penzioner i još desetak radnika koji su ranije otišli iz preduzeća, a nijesu još stekli uslov za penziju. Oni su napustili kompaniju uz uslov da im se isplate otpremnine.

Vlada se 2010. godine obavezala sporazumom da će radnicima DKP-a isplatiti otpremnine od stečajne mase, odričući se dijela svojih potraživanja.

Bivšim radnicima je tek nedavno povezan radni staž i to za njih 19, kojima je to bio uslov za odlazak u penziju.

Bonus video: