Brković za porez dužan 11,3 miliona

Za dug Brkovića državi za poreze mogao se izgraditi Milenijum i po, skoro tri škole ili četiri vrtića, tri olimpijska bazena...
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2016. 18:31h

Firme biznismena Dragana Brkovića, prema listama koje je objavila Poreska uprava, duguju državnoj kasi 11,3 miliona eura. Ovi dugovi odnose se na 13. januar ove godine.

Ukupan dug njegove tri firme za porez na dodatu vrijednost, na dobit, na promet nepokretnosti i za koncesije i akcize iznosi 6,8 miliona eura. Njegova centralna firma Vektra Montenegro po ovom osnovu duguje 4,1 milion eura, Vektra Jakić, koja se nalazi u programiranom stečaju, duguje još 2,3 miliona a Vektra Boka, koja je u klasičnom stečaju, po ovom osnovu je državi dužna još 372 hiljade eura

Njegovih pet firmi za poreze i doprinose na zarade duguje još oko 4,5 miliona eura. Po ovom osnovu dug Vektra Boke iznosi 2,8 miliona eura, Vektre Jakić 730 hiljada, Vektre Montenegro 374 hiljade, Vektre Nord iz Kolašina (koja nije u stečaju) 353 hiljade, a Vektre Aviation u stečaju 226 hiljada.

Od svih ovih njegovih firmi račun u blokadi, prema podacima Centralne banke, ima jedino Vektra Nord. Račun ove firme, prema posljednjem izvještaju na dan 31 decembar, u blokadi je 382 dana sa ukupnim dugom od 90.955 eura. S obzirom na to da je prijavljeni dug na blokadi manji od potraživanja za poreze, to pokazuje da se blokadi računa nije pridružila Poreska uprava.

Koliko novca duguje državi ovaj biznismen, za koga važi da je blizak premijeru Milu Đukanoviću, najbolje se vidi kada se iznos duga uporedi sa sedam miliona eura koliko je koštao most Milenijum, četiri miliona koliko je potrošeno na izgradnju nove škole na Draču, tri miliona koliko je koštao vrtić u Bloku pet, ili sa 3,5 miliona koliko je uloženo u gradnju otvorenog olimpijskog bazena u Podgorici.

To znači da bi se za dug Brkovića mogao izgraditi Milenijum i po, skoro tri škole ili četiri vrtića i tri olimpijska bazena.

Brkovićeva firma Vektra Jakić, koja ukupno duguje državi tri miliona eura, nedavno je potpisala ugovor sa Ministarstvo poljoprivrede i Abu Dabi fondom za razvoj kojim je dobila kredit od tri miliona dolara za gradnju fabrike briketa.

Za ukupan kredit iz Abu Dabi fonda od 50 miliona dolara, Vlada je dala garanciju. Iz Ministarstva poljoprivrede je kasnije saopšteno da je Vektra Jakić predala državi kvalitetan kolateral od imovine koja nije pod hipotekom, i da za njen kredit državni budžet ne može biti oštećen.

Ukupna Poreska potraživanja države iznose preko 700 miliona eura.

Bonus video: