Zakon kad Mićunović i Grbović završe posao?

Izrada novog zakona o igrama na sreću lani bila prioritet kako bi se smanjile malverzacije, sada ga nema u programu rada Vlade
153 pregleda 7 komentar(a)
Lutrija Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Lutrija Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.02.2016. 07:05h

Programom rada Vlade za ovu godinu nije predviđena izrada predloga zakona o igrama na sreću, iako je prije samo mjesec od državnih zvaničnika on najavljen kako bi se eliminisao prostor za malverzacije i utaju poreza.

Priča o izradi novog zakona, koji bi konačna uveo red u oblasti priređivanja igara na sreću i povećao državne prihode, traje već četiri-pet godina, ali se uz pritiske raznih lobija stalno odlaže ili se obesmisli rad komisija.

U programu rada Vlade za prošlu godinu bio je predlog izrade novog zakona o igrama na sreću koji je trebao da bude zarvšen u četvrtom kvartalu (oktobar - decembar). U obrazloženju ove tačke u programu je navedeno da bi se novim zakonom unaprijedio sistem igara na sreću u cilju doprinosa borbi protiv patološkog kockanja i negativnog uticaja igara na sreću na maloljetna lica.

"Takođe, zakonom će se posebno urediti interaktivne igre na sreću i priređivanje igara na sreću putem interneta i lutrijske igre (uslove za dodjelu koncesije, osnovni kapital i sl.). Preciznijim i efikasnijim propisivanjem obaveza priređivača i oštrijih kaznenih odredaba za nelegalno priređivanje igara na sreću, kao i efikasnim sprečavanjem i sankcionisanjem zloupotreba na trţištu, poboljšaće se finansijska disciplina i omogućiti bolja zaštita interesa legalnih priređivača. Primjenom novih rješenja eliminisao bi se prostor za malverzacije, utaju poreza, neplaćanje naknada a samim tim obezbijedila bi se veća sredstva za potrebe najugroţženijih kategorija stanovništva”, navedeno je u programu rada Vlade za prošlu godinu.

"Vijesti" su prošle sedmice pitale Ministarstvo finansija zbog čega je promijenjeno mišljenje i zašto u novom programu rada Vlade nema ovog zakona, ali nijesu dobili odgovor.

Na sjednici odbora za ekonomiju u decembru prošle godine, kada je odbijen predlog izmjena zakona o porezu na dohodak fizičkih lica kojim bi se oporezovali dobitci od igara na sreću, obećana je izrada zakona o igrama na sreću u ovoj godini. Međutim, 20-ak dana kasnije mišljenje je promjenjeno.

Odlaganje izrade novog zakona o igrama na sreću najviše odgovara povlašćenim priređivačima, kao što su vlasnici Lutrije Crne Gore Sava Džigi Grbović i nezvanično Branislav Mićunović. Lutrija ima monopol na lutrijske igre, oslobođeni su plaćanja fiksne koncesione naknade, nemaju obavezu da se povežu na on-line nadzor Ministarstva finansija, dozvoljeno ima je da sportsku kladionicu registruju kao lutrijsku igru toto i da za nju ne plaćaju fiksnu koncesiju...

Kako Lutrija ima oko 100 uplatnih mjesta a fiksna koncesija za kladionucu je 500 eura mjesečno po uplatnom mjestu, ovom priređivaču se već godina godišnje oprašta oko 600 hiljada eura samo po ovom osnovu, a kako nema nadzora bukvalno sam prijavljuje prihode i promet koji mu se oporezuju.

I u samom obrazloženju iz prošlogodišnjeg programa rada Vlade, navedeno je da će se zakonom posebno urediti interaktivne igre na sreću i priređivanje igara na sreću putem interneta i lutrijske igre.

Vlasnicima Lutrije je posebno bitno da se sada ne kreće u izmjenu zakona jer su za 26. februara zakazali Skupštinu akcionara na kojoj će biti “razmatranje ponude ino partnera o strateškom partnerstvu i daljem razvoju”. Odnosno planirana je potpuna ili djelimična prodaja Lutrije turskoj kompaniji Net holding.

S obzirom na to da produžena koncesija Lutriji za lutrijske igre ističe krajem godine i da je Uprava za igre na sreću odbila da je ponovo produži, uz konstataciju da je to u suprotnosti sa zakonom, uskoro bi morao da bude raspisan javni poziv za dodjelu koncesija za lutrijske igre.

Ukoliko bi taj poziv bio raspisan po postojećem zakonu, onaj ko dobije koncesiju za lutrijske igre bi imao sve sadašnje povoljnosti Lutrije narednih 10 plus pet godina, bez obzira ako zakon nakon dodjele koncesije bude promijenjen. Odnosno zadržavanje sadašnjeg zakona diže vrijednost Lutrije pred predstojeću prodaju.

Sava Grbović na svoje ime ima 42,7 odsto akcija, a njegova firma Flesh posjeduje još 51 odsto Lutrije. S obzirom na to da u vrhu menadžmenta Lutrije već godinama uvijek ima neko iz porodice Mićunović, pretpostavlja se da je Branislav Mićunović Grbovićev “tihi partner” ili pravi gazda.

Grbović i Mićunović su po pola vlasnici kompanije Džek pot, koja upravlja kazinima u hotelima Splendid i Kvin of Montenegro. Ova kazina su, prema informacijama “Vijesti” takođe dio ponude turskim partnerima iz Net holdinga bilo da ih prodaju ili daju pod upravu sa provizijom.

Damjanović: SNP će predložiti zakon do marta kako ne bi bilo povlašćenih i da se uvede red

Klub poslanika SNP-a će do 1. marta predati u skupštinsku proceduru predlog zakona o igrama na sreću ako to Vlada do tada ne uradi, kazao je juče “Vijestima” predsjednik Odbora za ekonomiju i poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović.

On je naveo da je interesantna činjenica da u programu rada Vlade za 2016. nije predviđena obaveza izrade zakona o igrama na sreću i dostavljanje parlamentu, jer je prilikom rasprave o izmjenama zakona o porezu na dohodak fizičkih lica jasno rečeno da će zakon uskoro biti pripremljen.

“To znači da je kod javnih obećanja vladinih činovnika i zvaničnika došlo do preokreta i da sada imamo činjenicu da se bježi od tog zakona i pokušaja da se ova oblast konačno uredi i da se prije svega zaštite interesi države i građana odnosno na najefikasniji mogući način oporezuje ova oblast i višestruko povećaju prihodi od naknada koje država po ovom osnovu ubire odnosno treba da ubire. Ono što sam tada, pretpostavljajući da može da dođe do ovoga, rekao na sjednici odbora za ekonomiju i na plenumu je da će klub poslanika SNP-a do 1. marta staviti predlog zakona o igrama na sreću u skupštinsku proceduru ukoliko Vlada to ne uradi”, kazao je Damjanović.

On je naveo da ne postoji jasni razlozi za ponovno odlaganje ovog zakona, osim ako nisu u pitanju neki drugi motivi.

“Imajući u vidu da je višegodišnja saga oko uvođenja on line nadzora priređivača, po onome što se čulo iz Vlade, pri kraju i da je i taj razlog odlaganja izmjene važećeg ili donošenja novog zakona, defakto otklonjen, jasno je da neki drugi motivi motivišu vladine zvaničnike da ovu priču tiho skinu sa dnevnog reda. Nama ostaje da pokušamo da do 1. marta “pomognemo” Vladi i u proceduru stavimo novi predlog zakona o igrama na sreću, gdje ćemo svakako pokušati da na sveobuhvatan način utvrdimo poresku politiku koja će maksimizirati prihod države i ovu oblast držati maksimalno uređenom i u smislu suzbijanja sive ekonomije i nelojalne konkurencije i povlašćenih priređivača”, kazao je Damjanović.

Bonus video: