EPCG: Domaćinstva duguju 137 miliona eura za struju

"Poslovanje EPCG u najvećoj mjeri opterećuju dugovanja domaćinstava, zbog čega sprovodimo čitav niz mjera kako bi, imajući u vidu socio-ekonomske uslove, potrošačima olakšali otplatu duga i izbjegli krajnju mjeru - isključenje sa elektro mreže”, objasnili su iz EPCG
73 pregleda 11 komentar(a)
račun struja, Foto: Luka Zeković
račun struja, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.01.2016. 13:02h

Ukupan dug domaćinstava na kraju prošle godine iznosio je 137 miliona eura, pri čemu je njegov trend rasta zaustavljen, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

"Aktivnosti koje sprovodimo, odnosno mogućnost otplate duga na više rata, kao i popusti za redovne platiše, daju rezultate, pa je trend rasta duga za kategoriju domaćinstva zaustavljen, a u pojedinim opštinama bilježi diskretan pad”, saopšteno je agenciji Mina-business iz Direkcije za odnose sa javnošću EPCG.

Iz kompanije su kazali da je ukupan dug potrošača iz kategorije ostala potrošnja na kraju prošle godine iznosio 49 miliona eura.

"Poslovanje EPCG u najvećoj mjeri opterećuju dugovanja domaćinstava, zbog čega sprovodimo čitav niz mjera kako bi, imajući u vidu socio-ekonomske uslove, potrošačima olakšali otplatu duga i izbjegli krajnju mjeru - isključenje sa elektro mreže”, objasnili su iz EPCG.

Iz kompanije su naveli da je ukupan broj redovnih platiša krajem prošle godine iznosio preko 162 hiljade potrošača i njihov broj je svake godine u porastu.

"Najredovniji kupci su u Tivtu, Pljevljima i Budvi, dok je dug kupaca po osnovu računa za utrošenu električnu energiju najveći u Nikšiću, Bijelom Polju i Podgorici”, precizirali su iz EPCG.

EPCG, kako se dodaje, ima razumijevanja za ekonomsku i socijalnu situaciju potrošača i omogućila je onima koji imaju dug da ga otplate po izuzetno povoljnim uslovima i tako izbjegnu isključenje.

"Za domaćinstva je to akcija Podijelimo teret gdje potrošači izmiruju dug u fiksnim mjesečnim ratama, mogućnost standardnog protokola, a za preduzeća i javne institucije akcija '5 za 5' koja nudi otplatu duga u čak pet narednih godina”, podsjetili su iz EPCG.

EPCG se, kako su rekli, odlučuje na nepopularnu mjeru isključenja sa mreže potrošača, onda kada je iscrpila sve ostale mogućnosti. EPCG je dužna po zakonu da preduzima sve mjere kako bi naplatila svako svoje potraživanje, što je i osnovni princip poslovanja.

"Stoga EPCG svoja potraživanja štiti od zastarijevanja redovnim utuživanjem svih potrošača koji imaju dug za utrošenu električnu energiju, a vodeći računa o zastarnim rokovima Zakona o obligacionim odnosima", kazali su iz EPCG.

EPCG stimuliše potrošače koji redovno plaćaju popustom od pet ili deset odsto na svakom mjesečnom računu.

"Takođe, EPCG organizuje nagradne igre kako bi nagradila sve potrošače koji redovno izmiruju obaveze po osnovu utrošene električne energije, prije svega članove Zlatnog tima. I ove godine podijelićemo šest automobila i mnoge druge nagrade. Stoga se i broj redovnih platiša povećava”, zaključili su iz EPCG.

Bonus video: