Radnicima Solane dali dio duga: Od prodate soli po 150 eura

Stečajna uprava radi na regulisanju penzija za oko 30 radnika
61 pregleda 0 komentar(a)
Solana, Foto: Arhiva Vijesti
Solana, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.01.2016. 13:35h

Bivši radnici ulcinjske Solane, koji su bez posla ostali u proljeće 2014, juče su dobili po 150 eura na ime dijela duga za zaostale zarade.

Stečajni upravnik Solane Ognjen Jovović, kao što je i najavio početkom mjeseca, juče je potpisao nalog da se radnicima, njima 68, podijeli oko 10.000 eura, dobijenih prodajom soli za puteve.

Na lagerima Solane, kako je kazao, ostalo je još hiljadu i po do dvije tone neprerađene soli iz berbe od prije tri godine. Stečajna uprava, kako je naveo, radi i na regulisanju penzija za oko 30 radnika koji su stekli uslove, ali im još nije povezan radni staž.

“Iz barskog Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) obavijestili su me da tim ljudima treba potvrda iz firme da su u periodu od 2009. do 2014, bili radno angažovani u Solani. Čim iz Fonda dobijem precizna uputstva šta sve treba da piše u tim potvrdama, ja ću ih potpisati. Tako će ti ljudi moći da ostvare svoja prava pred Fondom PIO”, kazao je Jovović “Vijestima”.

On je ranije kazao da više neće raspisivati javne licitacije za prodaju fabrike i 15 miliona kvadrata zemlje dok ne budu regulisani imovinski odnosi između države i tog preduzeća.

Savjet za privatizaciju trebalo je krajem prošle godine da razmatra odluku kojom je predviđeno da se na Solanu upiše državno zemljište od 14 miliona kvadrata, ali je to odloženo. U slučaju da Savjet donese zaključak da je prilikom privatizacije Solane plaćena pravična naknada i za zemljište, ova firma čiji je vlasnik Eurofond, moći će državno zemljište da upiše na svoje ime. Ako bude tako, banke mogu aktivirati zaloge i preuzeti atraktivno zemljište u zaleđu Velike plaže. Prva banka ima oko 70 odsto zaloga, a CKB oko 30 odsto. Imovina nije založena samo za kredite Solane već i za kredit od tri miliona kojeg je od Prve banke dobila privatna firma čiji su vlasnici Veselin Barović, Boiša Šotra i Zijad Blekić, koji su upravljali Eurofondom i Solanom.

Programirani stečaj u Solani uveden je 2005. zbog duga od 13 hiljada eura, a šest godina kasnije i klasični, koji je rezultirao otpuštanjem radnika. Krajem oktobra prošle godine, zbog nezaintersovanosti, propala je 13. javna prodaja cjelokupne imovine po cijeni od 149 miliona eura. Solanu je od 2003. kontrolisao Barović koji je kupio kontrolni paket akcija za oko 800 hiljada eura. Barović je početkom 2014. izašao iz Eurofonda i svih kompanija koje su u portfelju fonda, a time i iz Solane. Od septembra Solanom upravlja JP Nacionalni parkovi Crne Gore.

Bonus video: