Novi planovi Vlade: Stolac spremaju za investitore

Vlada je donijela odluku o urbanizaciji rta i uvale Stolac, dijela obale, kojim veliki zemljišni kompleks Dubovica izlazi na more
128 pregleda 21 komentar(a)
Kraljičina plaža - Dubovica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Kraljičina plaža - Dubovica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.01.2016. 17:12h

Vlada ne odustaje da dio obale na lokalitetu Dubovica učini primamljivim investitorima, iako je arapska Rojal grupa zvanično odustala od kupovine velikog zemljišnog kompleksa između barske i budvanske opštine.

Vlada je donijela odluku o urbanizaciji rta i uvale Stolac , dijela obale, kojim “izlazi” na more veliki zemljišni kompleks na lokalitetu Dubovica.

Odlukom o izradi planskog dokumenta Državne studije lokacije “Sektor 50”, koju je Vlada usvojila na sjednici prošle sedmice, predviđeno je da ovaj dio obale, koji se nalazi u zoni morskog dobra, “isprati” visokokvalitetne turističke sadržaje, koji su planirani u njegovom zaleđu.

Lokalitet Dubovica, kompleks od 400 hiljada kvadrata u vlasništvu barske i budvanske opštine, prije godinu i po doveo je umalo do raspada vladajuće koalicije, nakon što se SDP suprotstavio većem koalicionom partneru, DPS-u, da državnu imovinu za 20 miliona eura proda arapskoj kompaniji Rojal group. Međusobna optuživanja oko prodaje Dubovice, praktično su i “načela” 18-godišnju koaliciju.

Sporni ugovor, koji je Vlada usvojila, a koji je predviđao prodaju zemljišnog kompleksa, investitoru je ostavljao mogućnost da taj dio obale i njenog zaleđa potpuno privatizije, odnosno zabrani ulazak svima koji nijesu gosti budućeg klub hotela. Arapi su navodno namjeravali da investiraju u izgradnju hotelskih i ostalih sadržaja najmanje 180 miliona eura, koliko je Vlada ugovorom bila odredila kao minimalnu granicu. Ipak, ugovor nije zaključen jer je Rojal grupa odustala od posla.

Rt Stolac sa lijeve strane oivičava uvalu Perčin, u kojoj se nalazi Kraljičina plaža, a sa druge strane uvalu Stolac , koja se nalazi na budvanskoj strani obale. Na ovom rtu se graniče dvije primorske opštine i njegovom urbanizacijom ide se “naruku” budućoj urbanizaciji lokaliteta Dubovica, imajući u vidu da ni jedna ni druga lokalna uprava još nijesu donijele detaljne urbanističke planove za ovo područje.

“Neizgrađena obala predstavlja autentičan pejzaž Crnogorskog primorja i kao takvu potrebno je zadržati u ovom planskom dokumentu. Sve intervencije u okviru zone moraju biti planirane tako da ne narušavaju prirodne, ekološke tokove i da ni na koji način ne narušavaju mogućnost opstanka biljnih i životinjskih vrsta na području. Na pješčanim plažama u okviru granica predmetnog područja potrebno je planirati prateće sadržaje za potrebe rekreacije, zabave i usluga u vidu sezonskih objekata. Pješčane plaže tretirati kao reprezentativna i hotelska kupališta sa najvišim nivoom kupališne opreme i sadržaja”, navodi se u programskom zadatku koji je Vlada usvojila kao smjernice budućem obrađivču plana, kojima se mora rukovoditi.

Ugovorom o kupoprodaji nepokretnosti, koji je Vlada trebalo da zaključi sa arapskom podružnicom Rojal grupe u Crnoj Gori, Queen beach development, zona morskog dobra je morala da bude definisana kao jedinstvena funkcionalna i integralna cjelina i to isključivo kao reprezentativno kupalište. Kako je pojašnjeno režim upravljanja, kako za klub hotel, odnosno cijeli rizort, tako i za reprezentativno kupalište, prvo takve vrste u Crnoj Gori, bi određivao vlasnik.

Bonus video: