EPCG tuži KHOV zbog 35 miliona

Komisija za hartije od vrijednosti poništila odluku Skupštine akcionara EPCG o smanjenju kapitala i isplati 35 miliona
59 pregleda 0 komentar(a)
EPCG, Elektroprivreda CG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Elektroprivreda CG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 27.01.2016. 14:39h

Elektroprivreda ( EPCG ) je pokrenula tužbu pred Upravnim sudom protiv Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) zbog toga što je Komisija poništila odluku Skupštine akcionara EPCG o smanjenju osnovnog kapitala i isplati akcionarima 35 miliona eura.

“Nakon eventualne pozitivne ove odluke EPCG je spremna da ispuni obaveze prema svojim akcionarima”, navedeno je “Vijestima” iz ove kompanije.

Prema podacima sa sajta Upravnog suda prvo ročište povodom ovog spora još nije zakazano, a kako nije moguće predvidjeti ni koliko bi ovo suđenje trajalo, akcionari mogu mjesecima čekati na svoj novac ukoliko sud uopšte donese takvu odluku. Akcionari bi trebalo da dobiju 0,26 eura po akciji.

Skupština akcionara EPCG je još u junu prošle godine usvojila odluke o pokriću akumuliranih gubitaka i smanjenju osnovnog kapitala radi pokrića akumuliranog gubitka i isplate akcionarima, što im omogućava da tako stvoreni višak novca od 35 miliona eura podijele akcionarima.

Nakon toga EPCG je poslala Komisiji za hartije od vrijednosti zahtjev za evidentiranje smanjenja kapitala u registru emitenata, što je preduslov za podijelu novca.

Iz Komisije je u novembru “Vijestima” saopšteno da su na sjednici još u septembru odbacili zahtjev EPCG kao nepotpun. Iz EPCG su “Vijestima” tada kazali da su oni ovu odluku Komisije dobili tek tada, sredinom novembra, i da će u narednom periodu odlučiti o daljim aktivnostima.

Od ovog iznosa Vlada bi prema broju akcija dobila 19,9 miliona, italijanska kompanija A2A 14,6 miliona, a preostalih oko dvije i po hiljade malih akcionara oko pola miliona eura.

Iako je predstavnik države na Skupštini akcionara EPCG glasao za odluke o smanjenju kapitala i pokriću gubitaka, Vlada je bila protiv dijeljenja novca akcionarima. Izvršna vlast je smatrala da je potrebnije taj novac usmjeriti za projekte poput gradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja. A2A je insistirala da dobije novac, između ostalog i da bi svojim akcionarima opravdala investiciju u Crnoj Gori, jer je odlukama o brisanju gubitaka EPCG postala profitabilna kompanija koja sada redovno može dijeliti dividendu.

Vlada i A2A i pored višemjesečnih pregovora još nisu postigli dogovor o budućoj saradnji u EPCG . Moguće je i da dođe do raskida kada bi Vlada morala od A2A da otkupi akcije u EPCG .

Država u EPCG ima 57 odsto akcija, italijanski partner A2A 41,7%, a svi ostali oko 1,2 odsto.

Bonus video: