Dio radnika dobio otpremnine, drugi dio najavio proteste

Protesti će trajati do utorka naredne sedmice nakon ćega slijedi radikalizacija i “selidba” za Podgoricu, gdje će nastaviti okupljanje ispred Ministarstva finansija ili zgrade Vlade
82 pregleda 0 komentar(a)
Metalac, Foto: Svetlana Mandić
Metalac, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.01.2016. 12:59h

Bivši radnici nikšićkog Metalca, njih 19, odustali su od najavljene radikalizacije protesta i odlaska za Podgoricu jer im je Ministarstvo finansija isplatilo obećane otpremnine u iznosu od 10,7 hiljada eura.

Pomenuti radnici se od 1.decembra nalaze na evidenciji Biroa rada, a proizvodnja u fabrici, koju je beogradska firma Iskra promont 27. decembra 2014. godine zakupila na godinu dana, obustavljena je 24. novembra jer je Elektroprivreda isključila struju zbog duga. Vlasnik Iskra promont, Dejan Stablović, tada je prekinuo angažman radnicima koji su bili uposleni na određeno vrijeme.

Umjesto njih, sa protestima kreću 22 bivša radnika Metalca koji su u septembru 2012. godine dobili otkaz i kojima još uvijek nije isplaćen drugi dio otpremnina, u iznosu od po 6.700 eura.

“Stečajni upravnik je za taj dio otpremnina opredijelio jednu mašinu, marke Šerman, koja je već založena kod Erste banke, što znači i ako se proda mi se nećemo naplatiti”, kazao je Milisav Đukanović.

Kroz postupak dobrovoljne likvidacije, 29 radnika je dobilo otkaz i njima je u julu 2013. isplaćena prva rata u iznosu od 4.000 eura.

“Dvoje radnika je u međuvremenu preminulo, a šest naših kolega su nedavno dobili drugi dio otpremnina. Riječ je o kolegama koji nemaju uslov za penziju. Nas 22 smo stekli uslov za penziju ali evo četiri godine čekamo taj novac. Zato ćemo se svakog dana u periodu od 10 do 11 časova okupljati ispred kapije fabrike”, poručio je Đukanović.

Protesti će trajati do utorka naredne sedmice nakon ćega slijedi radikalizacija i “selidba” za Podgoricu, gdje će nastaviti okupljanje ispred Ministarstva finansija ili zgrade Vlade.

Bonus video: