Radnici Metalca u srijedu odlučuju o radikalizaciji protesta

Metalac je od kraja 2014. godine u stečaju a njegova imovina, prema poslednjem oglasu za prodaju koji traje do 27. januara, ponuđena je po cijeni od 4,42 miliona eura
214 pregleda 0 komentar(a)
Metalac štrajk, Foto: Svetlana Mandić
Metalac štrajk, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.01.2016. 19:33h

Bivši radnici nikšićkog Metalca, njih 19, sačekaće do srijede sa eventualnom radikalizacijom, jer tada očekuju razgovor predstavnika Unije sindikata i ministra finansija Radoja Žugića. Radnici se od prošle sedmice okupljaju ispred kapije pomenute fabrike očekujući informaciju o otpremninama u iznosu od po 10,7 hiljada eura.

"Niko nam se nije javio, ali dobili smo informaciju da je Ministarstvo ekonomije proslijedilo predmet ministru Žugiću i njegovom resoru. Sačekaćemo sastanak u srijedu da vidimo rezultate i ako ne bude dobro po radnike radikalizovaćemo okupljanja i preselićemo ih u Podgoricu“, kazao je Miroslav Jokić, u ime 19 radnika.

Predsjednik Sindikata Mijo Ćipranić podsjetio je da se radnici od 1. decembra nalaze na evidenciji Biroa rada, kao i da im je "dogorelo do nokata", jer pojedinim kolegama je zbog neplaćenih računa isključena struja, a porodici nemaju od čega da prehrane.

"Niko od nas nigdje ne radi, ništa ne primamo, snalazimo se kako znamo i umijemo. Ako je suditi prema trenutnom stanju situacija je veoma loša – firma je zatvorena, ništa se ne proizvodi, na vidiku nema novog investitora i jedina solucija su te otpremnine pa kud koji da se snalazimo ponovo“, kazao je Jokić.

Proizvodnja u fabrici, koju je beogradska firma "Iskra promont" 27. decembra 2014.godine zakupila na godinu dana, obustavljena je 24. novembra jer je Elektroprivreda isključila struju zbog duga.

"Kada je došao zakupac nadali smo se da će se proizvodnja pokrenuti i da će se konačno naći mir za ove ljude. Umjesto toga svi završismo na Biro rada", kazao je Jokić.

Metalac je od kraja 2014.godine u stečaju a njegova imovina, prema poslednjem oglasu za prodaju koji traje do 27. januara, ponuđena je po cijeni od 4,42 miliona eura.

"Stečajni upravnik nam je kazao da niko nije zainteresovan da kupi Metalac. Fabrika je u relativno dobrim uslovima, samo je isključena struja zbog neplaćenih računa. Sa jedno desetak hiljada mogla bi proizvodnja da počne. Imovina je sva sačuvana", kazao je Ćipranić.

Bonus video: