Koga: Crnogorski preduzetnici misle da sve znaju

Koga preporučuje preduzetnicima da probaju sa mentoringom i čuju objektivno mišljenje
124 pregleda 5 komentar(a)
Čine Koga, Foto: Savo Prelević
Čine Koga, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.01.2016. 20:35h

Vlasnici malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori ne ulažu dovoljno u edukaciju zaposlenih i pokušavaju sve sami da urade i ta unutrašnja organizacija nije dobra, ocijenila je konsultant Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), Čine Koga.

“U Japanu je normalno da se gleda od 'dolje na gore', dok ovdje pokušava sve vlasnik sam”, rekla je Koga “Vijestima”.

Ona je, u okviru program mentoringa, koji organizuju crnogorska Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća u saradnji sa Vladom Japana preko JICA, prethodnih dana obišla 15 malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori.

“Osjetila sam da crnogorska preduzeća imaju veliki potencijal za strana tržišta i mnoga imaju karakteristične proizvode, što ne može da se nađe u inostranstvu - kvalitet, sadržaj... Međutim, ne znaju na koji način da pokažu to što imaju”, kazala je Koga.

Ona je dodala da je mentor u Japanu i imala je priliku da vidi veliki broj japanskih preduzeća i u poređenju sa crnogorskim otkrila je, kako kaže, dvije stvari.

“Prije svega unutrašnja organizacija preduzeća u Crnoj Gori je drugačija, vlasnik ili direktor pokušava da odradi sve sam, umjesto da prebaci poslove zaposlenima. Drugo, ne ulaže toliko u obrazovanje zaposlenih”, navela je Koga.

Još jedna velika razlika između japanskih malih i srednjih preduzeća je, kako je dodala, da viziju crnogorska preduzeća, iako je imaju, ne objavljuju na veb sajtu.

“U japanskim preduzećima je to normalno, jer ne samo što vlasnik dijeli svoju viziju ili pravac on treba i da preduzeće dijeli sa zaposlenima. Bez toga se ne može očekivati da se preduzeće razvija u željenom pravcu“, poručila je Koga.

Ona je kazala da je u Japanu 99,7 odsto malih i srednjih preduzeća, od ukupnog broja preduzeća, a slična situacija je i u Crnoj Gori.

„Ako mala i srednja preduzeća uspiju da poboljšaju svoje poslovanje to će direktno da se odrazi na rast ekonomije“, rekla je Koga i dodala da je to cilj projekta mentoringa, da doprinese razvoju ekonomije države.

Ona je kazala da u programu mentoringa, koji JICA sprovodi u Crnoj Gori od 2013. godine, japanski stručnjaci edukuju mentore, lokalne ljude, koji će direktno da sarađuju sa malim i srednjim preduzećima i da prenesu vještinu i znanja kako bi poboljšali poslovanje.

„Svi mentori su prošli obuku kod japanskih konsultanata i svaki mentor ima svake godine najmanje jedno preduzeće sa kojim direktno sarađuje. Mentori posjećuju preduzeće, sakupljaju osnovne informacije i na osnovu SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) analize ili finansijskih analiza dolaze do zaključka koji su problemi preduzeća. Na osnovu toga oni koriste svoje znanje i iskustvo da daju predlog kako da se problem prevaziđe. To je osnovna procedura mentoringa“, objasnila je Koga.

Predlog, kako je dodala, mora da se implementira u preduzeće i mentor treba da napravi akcioni plan implementacije sa kojim se završava mentoring.

„Implementaciju predloga podržava mentor, ali preduzetnik za detalje mora da nađe stručnijeg čovjeka“, kazala je Koga.

Ona je navela primjer preduzeća koje se bavi proizvodnjom i mentor je njemu pomogao da pronađe nove klijente, pisao je preporuku investitorima, klijentima i pokazao je na koji način preduzeće da organizuju zalihe.

U Crnoj Gori je prošle i 2014. godine po 15 preduzeća prošlo program mentoringa. Cetinjski Interprodukt je prvi u Crnoj Gori uspješno sproveo taj program.

Program se završava ove godine u martu, međutim, kako je kazala Koga, s obzirom na dobre rezultate, crnogorska Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća pokušava samostalno da nastavi projekat.

Koga svim preduzetnicima preporučuje da probaju program mentoringa, da čuju objektivno mišljenje stručnjaka jer je to jedan korak u rješavanju njihovih problema.

„Svima koji imaju bar sitnu nedoumicu u poslovanju preporučujem da se uključe u program i to razjasne“, rekla je Koga.

U okviru projekta Internacionalizacija mentoring sistema u malim i srednjim preduzećima, koji Direkcija realizuje uz podršku JICA, obučeni mentori Nacionalne agencije za regionalni razvoj Srbije, odnosno Regionalnih razvojnih agencija, u julu su sproveli trening, koji podrazumijeva pružanje mentoring usluga za mentore iz Crne Gore, konkretno u preduzećima. Na taj način su mentori iz Crne Gore, u saradnji sa mentorima iz Srbije, u mogućnosti da pružaju konkretne savjetodavne i poslovne usluge malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori.

Firme koje su koristile mentoring ocijenile su program kao veoma korisnim za unapređenje svog poslovanja. Zahvaljujući ovoj usluzi firme ostvaruju u prosjeku deset odsto povećanja prodaje, profita i broja zaposlenih.

Mnogi ne žele pomoć sa strane

Japanska konsultantkinja Koga je kazala da su preduzetnici uglavnom od nule krenuli i stvorili nešto i dosta su tvrdoglavi.

„Misle da oni najbolje znaju. Znaju o tehnologiji i stručnom kadru, ali ne mogu istovremeno da razmišljaju o tehnici i o finansijama i menadžmentu, tako da bi se to razriješilo ne bi bilo loše da imaju pomoć sa strane da bi poboljšali poslovanje“, smatra Čine Koga.

Bonus video: