Nacionalni brend može unaprijediti konkurentnost Crne Gore

“On inspiriše i podstiče nacionalni ponos i pozitivne asocijacije i osjećanja građana. Nacionalni brend doprinosi prevazilaženju jaza između razvijenih i nerazvijenih područja Crne Gore, kroz izbalansirani regionalni razvoj”, navodi se u obrazloženju tog zakonskog akta
130 pregleda 0 komentar(a)
zastava Crna Gora, Foto: Arhiva "Vijesti"
zastava Crna Gora, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.01.2016. 14:57h

Dobro pozicioniran nacionalni brend može doprinijeti i značajno unaprijediti konkurentnost Crne Gore, koja nije u potpunosti iskoristila potencijale kojima raspolaže i koji joj mogu obezbijediti bolju vidljivost i prepoznatljivost na globalnom nivou.

U Nacrtu zakona o nacionalnom brendu, čija je javna rasprava u toku, navodi se da jak nacionalni brend predstavlja snažan i siguran instrument spoljne politike.

“On inspiriše i podstiče nacionalni ponos i pozitivne asocijacije i osjećanja građana. Nacionalni brend doprinosi prevazilaženju jaza između razvijenih i nerazvijenih područja Crne Gore, kroz izbalansirani regionalni razvoj”, navodi se u obrazloženju tog zakonskog akta.

Donošenje zakona o nacionalnom brendu, kako se dodaje, predstavlja polaznu poziciju u cilju brendiranja Crne Gore i postizanju opipljivih i relevantnih koristi koju država, njeni građani i privredni i ekonomski subjekti mogu imati od brendirane države.

“Nacionalni brend zasnovan i razvijen na pravim materijalnim i nematerijalnim vrijednostima Crne Gore doprinosi prestižu i ugledu države u inostranstvu. On stvara pozitivan imidž države, čineći Crnu Goru atraktivnom i privlačnom turistima i investitorima, stvarajući dodatnu vrijednost za njene proizvode i usluge u cilju povećanja izvoza”, dodaje se u obrazloženju.

Dobro pozicioniran nacionalni brend, kako se procjenjuje, podstiče nacionalnu ekonomiju kod investitora i stvara pozitivnu sinergiju nacionalnih vrijednosti.

Ministarstvo ekonomije pozvalo je krajem decembra sve zainteresovane da se uključe u javnu raspravu o Nacrtu zakona o nacionalnom brendu koja će trajati 40 dana.

Razlog za donošenje zakona o nacionalnom brendu je, kako se dodaje u obrazloženju, pored ostalih taj što se Crna Gora ne nalazi ni na jednoj od relevantnih globalnih lista koje objavljuju pozicioniranost pojedinih država u globalnoj javnosti.

“Donošenjem zakona se uspostavljaju kvalitetne i neophodne osnove da se proces brendiranja postavi na zakonski i pravno uređen način sa jasnim i precizno definisanim nosiocima ovog procesa, što bi doprinijelo sistemskom upravljanju brendiranja države”, navodi se u obrazloženju.

Razlozi za donošenje zakona o nacionalnom brendu su i valorizacija istorijskog, kulturnog, društvenog bogastva i njihove upotrebne vrijednosti, zatim uvođenje novih poslovnih modela u uslužnim djelatnostima kroz podsticanje upotrebe logotipa nacionalnog brenda, podsticaj razvoja nedovoljno razvijenih područja koja imaju konkurentske prednosti.

Bonus video: