Zbog EPCG mijenjaju Zakon

Izmjene Zakona o preuzimanju društava predložene zbog neuspješnih pregovora sa A2A
0 komentar(a)
Elektroprivreda, Foto: Ivan Petrušić
Elektroprivreda, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 23.01.2016. 18:16h

Izmjene i dopune Zakona o preuzimanju akcionarskih društava, koje državu oslobađaju obaveze da objavi javnu ponudu za preuzimanje nakon sticanja novih akcija, Vlada je predložila zbog Elektroprivrede, smatraju nezavisni poslanik Mladen Bojanić i predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG, Vasilije Miličković.

"Ko zna koji put se dešava da Vlada predlaže zakon za jednokratnu upotrebu. Više je nego jasno da je ovaj predlog prvenstveno motivisan, za sada, neuspješnim pregovorima sa A2A u vezi sa produženjem ugovora o upravljanju EPCG. Želi se izbjeći obaveza Vlade da u slučaju otkupa akcija EPCG od A2A, ponudi istu cijenu manjinskim akcionarima”, rekao je “Vijestima” Bojanić.

Predložno rješenje u četvrtak je podržao skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet glasovima vladajuće većine.

Iz Vlade tvrde da će Zakon omogućiti veći stepen zaštite prava manjinskih akcionara i veću transparentnost kod preuzimanja.

Bojanić je kazao da pored toga što se sticaoci akcija kroz privatizaciju oslobađaju obaveza preuzimanja, tako se i Vlada oslobađa obaveze ukoliko ponovo dođe u poziciju da postane vlasnik više od 30 odsto akcija nekog privrednog društva, ovog puta EPCG.

U većinski državnoj EPCG Vlada ima 57,01 odsto akcija, a italijanski partner A2A 41,74 odsto akcija.

Miličković smatra da zakon koji se donosi u ovom trenutku, i na ovakav način, jasno govori da se sve radi netransparentno i prilagođava novim događajima koji slijede i isključivo u EPCG.

"Više nije sporno da su tajni i više nego tajni pregovori između A2A i Vlade i da A2A ima namjeru da izađe iz ove priče…Ovo je pripremanje terena za novog vlasnika i skidanje odgovornosti navodno sa države", dodao je Miličković.

On je naglasio da je 1,1 odsto EPCG velika brojka i da nije svejedno hoće li se za taj procenat vlasništva dati tri ili deset miliona eura.

Bojanić je podsjetio da su se slične stvari dešavale kod gotovo svih privatizacija, od presudnih pravila o blok trgovanju i famozne odluke o kontribuciji akcionarima koji prihvate ponudu tadašnjeg Mađar telekoma (u privatitaciji Telekoma CG 2004-prim.aut), pa preko ponude A2A i favorizovanja jedne brokerske kuće, "pa evo do ovog slučaja".

"Scenario je isti, sve ostalo su nijanse. Potrebe pojedinaca postaju zakon. A manjinskim akcionarima se mažu oči navodnom boljom zaštitom", zaključio je Bojanić.

Zamjena A2A kao pranje para

"Ovdje je sigurno u pitanju EPCG. Posebno je indikativno za državnog tužioca koji bi trebalo odmah da stavi prst na čelo i zapita se kako to da bi Italijani, koji su u Crnu Goru donijeli 430 miliona eura, za izlazak iz EPCG bili zadovoljni sa povratkom 250 miliona i to u sedam godišnjih rata. Da li to možda govori da nije samo italijanski novac ušao u dokapitalizacije EPCG? Taj novac bi trebalo da sad neko drugi naslijedi. Dakle, zamjena Italijana će, maltene, biti kao pranje para", naglasio je Miličković.

Vlada i A2A još nijesu potpisali novi ugovor o upravljanju EPCG, koji je istekao krajem 2014, a njegov aneks 15. decembra prošle sedmice.

Delegacija A2A pregovarala je sa Vladom u srijedu u Podgorici, ali je Vlada ponovo odlučila da o tome ne obavještava javnost. Iz Vlade su kazali da će EPCG ubuduće funcionisati prema odredbama Zakona o privrednim društvima.

Gradnja drugog bloka Termoelektrane Pljevlja je glavni problem u pregovorima. Vlada insistira na njegovoj gradnji, a A2A nije željela da EPCG bude garant za kredit kod Češke eksportne banke.

Bonus video: