Komisija da radi po zakonu

Od 1738 predmeta koje je Komisija riješila za devet godina rada, više od 90 odsto bilo je negativno
0 komentar(a)
dokumenta, tender, Foto: Shutterstock.com
dokumenta, tender, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.01.2016. 15:25h

Udruženje za čuvanje i zaštitu privatne svojine Bijelo Polje predložilo je predsjedniku Opštine Aleksandru Žuriću da zakaže sastanak sa Komisijom za povraćaj i obeštećenje i ohrabri je da, kako kažu, ubuduće radi po Zakonu o povraćaju imovinskih prava i obeštećenju, a ne, kao do sada po diktatu Fonda za restituciju.

Predsjednik Udruženja za čuvanje i zaštitu privatne svojine Bijelo Polje, Branko Hajduković, kazao je da Fond za restituciju opstruira prava iz Zakona o povraćaju izgubljenih vlasničkih prava pribavivši sebi kod Komisije za povraćaj i obeštećenje naredbodavnu ulogu, a ne ulogu stranke u postupku.

"Komisija za povraćaj i obeštećenje imovine u prethodnih devet godina riješila je ukupno 1738 predmeta, dok je devet opštinskih komisija za povraćaj i obeštećenje za tri godine i četiri mjeseca rada riješilo samo 545 predmeta", kazao je Hajduković.

Kako je dodao, razlika je samo u tome što je od 1738 predmeta riješenih tokom devet godina rada Komisije, više od 90 odsto bilo negativno, a od 545 predmeta koje su riješile opštinske komisije odluke su bile pozitivne za više od 95 odsto podnesenih zahtjeva.

"Takođe je tim odabranim 'srećnicima' odlučivano po daleko povoljnijim zakonskim propisima da bi se potom mijenjao Zakon na štetu ostalih podnosilaca zahtjeva za restituciju dijeleći tako građane Crne Gore na one prvog i one drugoga, ili trećega reda", kazao je Hajduković.

U Izvještaju dostavljenom Ministarstvu finansija Komisija za povraćaj i obeštećenje je navela da je tokom 2015. godine odlučeno u 101 predmetu, među kojima nije bio ni- jedan predmet povraćaja oduzete imovine, deset predmeta je bilo za obeštećenje, dok je kod 91 predmeta donesena negativna odluka.

"Još je porazniji izvještaj u dijelu donošenja pozitivnih odluka u proteklih 12 godina od devet opštinskih i podnosioca izvještaja Komisije za povraćaj i obeštećenje Bijelo Polje da je doneseno samo 47 rješenja kojim su povraćene oduzete nepokretnosti", kazao je Hajduković.

Bonus video: