Otpor: Nadležni nemaju sluha za prava radnika, reaguju samo na pritiske

"Otpor će nastaviti da se solidariše sa svim slobodnim građanima koji se nađu na udaru sistema podređenog krupnom kapitalu. Svaku borbu slobodnog čovjeka smatraćemo podjedanako svojom i svim raspoloživim sredstvima podržavati svaku od njih"
2 komentar(a)
protest radnika KTGT, Foto: Zoran Đurić
protest radnika KTGT, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.01.2016. 21:05h

Građanski pokret otpora pozdravlja odluku bivših radnika Kontejrnerskih terminala i generalnog tereta (KTGT) o prestanku štrajka glađu, saopšteno je iz te organizacije.

"Usljed pritiska na institucije, prihvaćen je zahtjev radnika da njihovi predstavnici prisustvuju radnoj grupi i imaju uvid u svu dokumentaciju i zapise nastale aktivnostima radne grupe, koja će ubrzo biti formirana. Ukoliko aktivnosti radne grupe ne budu išle željenim tokom, bivši radnici KTGT će, u saradnji sa Otporom, ponovo radikalizovati borbu, do ostvarenja svojih prava", navodi se u saopštenju, te dodaje da je još jednom "dokazano da se samo pritiskom na nadležne institucije, može doći do sporazuma koji bi rezultirao obostranim zadovoljstvom".

Nadležni su, kako navode iz Otpora, "opet dokazali da nemaju sluha za prava radnika, i da ih ni štrajk glađu ljudi zrelih godina i narušenog zdravlja nije uznemirio i prinudio da donesu odluke na koje ih zakon obavezuje".

"Otpor će nastaviti da se solidariše sa svim slobodnim građanima koji se nađu na udaru sistema podređenog krupnom kapitalu. Svaku borbu slobodnog čovjeka smatraćemo podjedanako svojom i svim raspoloživim sredstvima podržavati svaku od njih", dodaje se u saopštenju.

Bivšim radnicima barskog KTGT obustavili su danas štrajk glađu ispred zgrade Ministarstva rada i socijalnog staranja, saopšteno je ranije danas iz tog resora

Iz Ministarstva su kazali da su radnici prihvatili njihovu inicijativu od prije dva dana, o formiranju radne grupe radi izrade Informacije u vezi rješavanja problema zaposlenih i bivših zaposlenih u AD Kontejnerski terminal i generalni tereti Bar, sada AD Port of Adria.

„I predložili kompromisno rješenje u prevazilaženju aktelne situacije i privremene obustave štrajka glađu u vidu prisustva, praćenja i pristupa dokumentima i zapisnicima sa njenog rada predstavnicima zaposlenih Jovanu Lukiću i Goranu Vukosavoviću na svim sastancima radne grupe“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Navodi se da će sastanak Radne grupe biti održan 29. januara u Ministarstvu, nakon čega će biti preduzete dalje aktivnosti u zavisnosti od nadležnosti institucija vezanih za rješavanje problema radnika.

Grupa bivših radnika barskog preduzeća KTGT, sadašnjeg Port of Adria, u ponedjeljak je počela štrajk glađu ispred zgrade Ministarstva rada.

Oko 500 radnika, kako tvrde njihovi predstavnici, nije dobilo razlike u zaradi od oko milion eura, nakon što je sud utvrdio da su im zarade bile nezakonito umanjene od 1. januara 2011. do februara 2014, čime su radnici i državni budžet oštećeni ukupno 2,2 miliona eura.

Iz kompanije Port of Adria ranije je saopšteno da to preduzeće nema osnova, ni obavezu da bivše zaposlene obeštećuje na bilo koji način.

Bonus video: