Žugić: Imamo novac za januarske naknade majkama sa troje djece

Ministar je kazao da u budžetu postoji novac za se redovno izmiri prva januarska naknada za majke, te da neće dozvoliti da bilo koja obaveza iz budžeta ne bude finasirana
91 pregleda 4 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Zoran Đurić
Radoje Žugić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.01.2016. 17:07h

Ministar finasija Radoje Žugić nije isključio mogućnost rebalansa ovogodišnjeg budžeta pošto je država ostala bez planranih prihoda od povećanja akciza i oporezovanja dobitaka od igara na sreću, kao i zbog većih izdvajanja novca koji je potreban za isplatu naknada majkama sa troje i više djece.

„Imamo problema sa održivošću.Pratićemo sve aspekte. Ne žurimo sa rebalansom odmah. Ako se javi potreba svakako se mora ići na zakonito poslovanje u dijelu javnih finansija. To je nesporno, ali imamo katregorije ranijeg otpuštanja novca. Sagledaćemo u kojoj mjeri se realizuje budžet i ako bude nužda zašto da ne“, kazao je Žugić.

„Vijesti“ su pitale ministra nakon sjednice Vlade da li je moguć rebalans budžeta zbog toga što su izostali planirani veći prihodi od akciza i oporezovanje dobitaka od igara na sreću, kao i zbog većih izdataka za naknade majkama

Ministar je kazao da u budžetu postoji novac za se redovno izmiri prva januarska naknada za majke, te da neće dozvoliti da bilo koja obaveza iz budžeta ne bude finasirana.

Žugić je kazao da bi ako je moguće zabranio svakome da donosi bilo kakav zakon bez analize fiskalnog uticaja jer se mora znati da li država ima novca za ono što se kreira kao nova prava.

„Mora se znati da li ima mogućnosti u realnom fiskalnom kapacitetu države(kako kopanija,tak o istanovništva. Nezavisno o kojem se stubu vlasti radi mora se imati analiza fiskalnog uticaja na bilo koji zakon koji se donosi. Samo tako možemo imati održive javne finansije.To nije samo obaveza ministra finansija, već svih“, istakao je Žugić.

On je najavio da bi trebalo na sljedećoj sjednci Vlade naredne sedmice da se nađu dopune Krivičnog zakonika kako bi se sankcionisalo neisplaćivanje doprinosa na zarade. Žugić je objasnio da novo rješenje neće značiti da mora da se isplati zarada, nego ako se isplati bar jedan euro na taj euro se mora plati pripadajući dio javnih prihoda.

„Moramo da obezbijedimo jednake uslove za sve kompanije i da radimo na konkurentnosti. Ne može neko da plaća doprinose, a neko da ne plaća. Time uzrokujemo nelojalnu konkurenciju.To ne znači da ćemo pogoršati položaj kompanija ako osnažimo regulativu u ovom dijelu. Svi dobijaju radnici kroz ostvarivanje svojih prava, kompanije kroz lojalnu konkurenciju i država kroz veći stepen javnih prihoda“, kazao je Žugić.

On je dodao da će zbog novog rješenja biti potrebno da se uradi i podzakonski akt kako bi se pomoglo kompanijama koje su solventne tako što bi imale pravo na reprogram do dostizanja nivoa likvidnosti.

Bonus video: