Biće kontrolnog saslušanja Gvozdenovića i direktora Nacionalnih parkova

Revizija je, između ostalog, utvrdila da Nacionalni parkovi nijesu prikazali 159 hiljada gotovine, da su smanjili kapital, prikazujući ga skoro 1,7 miliona eura manjim nego što je njegova stvarna vrijednost
327 pregleda 0 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Filip Roganović
Branimir Gvozdenović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 21.01.2016. 14:23h

Poslanici skupštinskog odbora za ekonomiju danas su jednoglasno odlučili da odbor održi kontrolno saslušanje ministra turizma Branimira Gvozdenovića i direktora Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore Zorana Mrdaka povodom negativnog mišljenja Državne revizorske institucije DRI) o finansijskoj reviziji i reviziji pravilnosti.Inicijativu je podnio Aleksandar Damjanović (SNP).

DRI je utvrdila, između ostalog, da godišnji izvještaj za 2014. godinu tog preduzeća ne daje istinit i objektivan prikaz stanja imovine i gotovinskih ekvivalenata. Utvrđeno je da je preduzeće prikazalo kapital od 4,26 miliona eura, dok je revizija utvrdila da je kapital 2,5 miliona. Konstatovan oje da poslovanje nije u potpunosti usklađeno za važećim zakonima.

Damjanović je naveo da odbor, shodno zaključcima parlameta, treba da obavi ukupno četiri saslušanje zbog negativnih revizija DRI.

Odbor je glasovima vladajuće većine usvojio izmjene i dopune zakona o preuzimanju akcionarskih društava za koji Vlada tvrdi da će omogućiti veći stepen zaštite prava manjinskih akcionara i transparentnost u postupcima preuzimanja akcionarskih društava.

Poslanicima ta tema nije bila zanimljiva pa je komentar imao jedino poslanik SNP -a Aleksandar Damjanović koji nije saglasan sa Vladinim stavovima. On tvrdi da je država stavljena u povlašćeni položaj u postupku preuzimanja u odnosu na ostale akcionare. Sporno su mu i novi kriterijumi za definisanje cijene u postupku preuzimanja. Najavio je amandmansko djelovanje.

“ Zakon će omogućiti veći stepen zaštite prava manjskih akcionara i veću transparentnost kod preuzimanja, Novina je definisanje nove ponude za preuzimanje i kriterijuma za utvrđivanje što pravičnije cijene u postupku preuzimanja akcinarskih društava. Predviđeno je izuzeće države od obaveze sprovođenja postupka” objasnila je pomoćnik ministra finasija Bojana Bošković.

Damjanović je podsjetio da je zakon usvojen 2011. godine i da su tada otvorena neka pitanja koja su aktuelna i sada.

“Zakon se i dalje ne odnosi na privredna društva koja su bila u procesu privatizacije, a država je stavljena u povlašćeni položaj u odnosu na ostale akcinare u vezi obaveza otkupa. Prije dvije godine predložio sam izmjene zakona o privrednim društvima kako bi se zaštitila bolje prava manjinski akcionara, ali podrške nije bilo ” kazao je Damjanović.

On je pitao kako će se primjena zakona odraziti u slučaju da država raskine ugovor sa italijanskim partnerom A2Au EPCG, kao i na Rudnik uglja.

Član Komsije za hartije od vrijednosti Draško Malbaški kazao je da ako dođe do raskida ugovora sa A2A država ne bi bila dužna da ide u postupak preuzimanja, te da to nije razlog zbog kojeg se mijenja zakon. Objasnio je da firma koja kupi akcije u postupku privatizacije nije dužna da sprovede postupka preuzimanja, ali jeste za svaku narednu akciju koju kupuje.

“Ovo je unešeno jer cijena u privatizaciji nije ista kao na berzi. Država je izuzeta u postupku preuzimanja jer je praksa pokazala da je to rešenje neophodno pošto je značajan broj predzeća iz prošlosti opterećen dugovima prema državi zbog socijalnih davanja. Drugi razlog za izuzeće države je što se Vlada u privatizaciji javlja kao privremeni vlasnik” kazao je Malbaški.

Bošković je rekla da je utvrđivanje novog predloga zakona o tržištu kapitala planirano za drugi kvartal, te da je predlog upućen sekretarijatu za zakonodavstvo.

Bonus video: