Šta će odlučiti Komisija o mjerama protiv gazdi Eurofonda

Nesaglasni vlasnici akcija Eurofonda, njih oko 15 odsto, tražili su da im za izlazak iz fonda bude isplaćeno ukupno oko 5,7 miliona eura, ili oko 14 centi po akciji, koliko je iznosio tromjesečni prosjek neto vrijednost jedne akcije
99 pregleda 0 komentar(a)
Šotra, Foto: Savo Prelević
Šotra, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.01.2016. 07:16h

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) danas će odlučiti koje će mjere preduzeti protiv vlasnika Zatvorenog investicionog fonda Eurofond, odnosno Društva za upravljanje Euroinvest koje nesaglasnim akcionarima, nije u roku od godinu, isplatilo oko 5,7 miliona eura.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, KHOV će vjerovatno Euroinvestu naložiti da u roku od 30 dana otkloni nezakonitosti i isplati nesaglasne akcionare koji su na skupštini akcionara, krajem 2014. godine glasali protiv predloženog plana razvoja tog fonda. Sličnu mjeru KHOV je donio prošle sedmice protiv DZU Atlas Mont koje, takođe, u roku nije isplatilo nezadovoljne dioničare u skladu sa Zakonom o investicionim fondovima.

Nesaglasni vlasnici akcija Eurofonda, njih oko 15 odsto, tražili su da im za izlazak iz fonda bude isplaćeno ukupno oko 5,7 miliona eura, ili oko 14 centi po akciji, koliko je iznosio tromjesečni prosjek neto vrijednost jedne akcije.

Rok za isplatu nesaglasnih akcionara istekao je prošle subote, a direktor Eurofonda Boiša Šotra najavio je da će do kraja januara nesaglasnim akcionarima isplatiti prvu ratu u iznosu od 20 odsto ukupnog potraživanja, a ostatak naknadno bez preciziranog roka isplate.

To je izazvalo revolt dijela nesaglasnih akcionara ZIF Eurofonda koji su proteklih dana u KHOV zaveli više zahtjeva za oduzimanje licenci menadžerima Eurofonda, zahtjeve za blokiranjem raspolaganja kompletnom imovinom, kao i zabranu odlučivanja po pojedinim tačkama dnevnog reda koje su predložene za vanrednu skupštinu akcionara fonda koja je zakazana za 15. februar.

Pojedini akcionari posebno naglašavaju da odredbe Zakona o investicionim fondovima ne predviđaju nikakvu isplatu potraživanja nesaglasnim akcionarima u ratama, dok je jedan od najvećih dioničara Monte Development, u Privredni sud već zaveo tužbu kojom traži isplatu 2,22 miliona eura.

Tim tužbenim zahtjevom se traži od suda da odredi i privremenu mjeru radi isplate navedenog potraživanja, kao i da zabrani već oglašenu prodaju vrijedne nekretnine Dražin vrt, u mjestu Orahovac u Kotoru.

Fond je krajem decembra i u prvim danima januara prodao akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Jugopetrola za oko 7,7 miliona eura. U porfelju fonda ostala je imovina opterećena kreditima.

Eurofond ima više od 15.000 akcionara, a njim godinama gazduju ljudi iz Crne Gore i BiH povezani sa biznismenom Veselinom Barovićem.

Bonus video: