Koliko je uzeto iz fonda KAP-a: Potrošili radničkih 4,7 miliona eura

Najveći dio novca, prema nalazu vještaka , potrošen je kada je KAP-om rukovodio CEAC
0 komentar(a)
KAP, radnici, Foto: Luka Zeković
KAP, radnici, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.01.2016. 20:04h

Vještak ekonomsko finansijske struke Hamid Šabović utvrdio je da je iz Stambenog fonda radnika Kombinata aluminijuma od 1. decembra 2005. do 15. maja 2014. nenamjenski potrošeno 4.748.819 eura, a namjenski 92.988 eura.

Račun za ovu namjenu nalazio se kod CKB do 15. maja 2014. kada je stečajni upravnik Veselin Perišić tražio da se zatvori i novac prenese na račun KAP-a u stečaju.

“Po zahtjevu stečajnog upravnika ovaj račun-partija je ugašen iako po mišljenju vještaka, imajući u vidu svojinski i namjenski karakter te imovine, to nije trebalo da bude nadležnost stečajnog upravnika”, naveo je Šabović u svom nalazu, u koji su “Vijesti” imale uvid.

Novac sa ovog računa bio je namijenjen za potrebe rješavanja stambenih pitanja zaposlenih, pa se u druge svrhe, kako je utvrdio vještak, nije mogao upotrijebiti. U stambeni fond je od bruto zarade izdvajano tri odsto, a pored toga, novac je dobijan i neposrednim uplatama radnika koji su vraćali kredit i plaćanjem zakupa stambenih objekata-prostora, kao i pripadajućih kamata na depozit. Pravo na novac iz stambenog fonda polaže više od hiljadu sadašnjih i bivših radnika KAP-a.

“Izvorno ova sredstva pripadaju zaposlenima kod tuženog i po mišljenju vještaka predstavljaju njihovu imovinu. Iz tog razloga ova imovina-novčana sredstva trebalo je da predstavljaju tuđu imovinu, odnosno neku vrstu specifičnog izlučnog prava i potraživanja zaposlenih radnika na dan otvaranja stečaja”, istakao je vještak.

To se nije desilo već ih je stečajna uprava svrstala kao neobezbijeđena potraživanja radnika od KAP-a, u treći isplatni red, bez izgleda da će ikad biti naplaćena. U Privrednom sudu vodi se parnica po tužbi dviju sindikalnih organizacija KAP-a, kojom se traži da im se prizna potraživanje iz Stambenog fonda. Vještak je dobio zadatak od suda da utvrdi koliki je iznos isplaćen sa računa tuženog u periodu od 1. decembra 2005. do 8. jula 2013. godine, kada je u KAP-u pokrenut stečajni postupak.

Tokom dosadašnjeg suđenja, ekonomsko finansijski sektor KAP-a dostavio je sudu druge podatke o ukupnom iznosu prema kojima u stambenom fondu radnika bilo ukupno 3.765.133 eura, od čega se na glavnicu odnosi 3.658.863 eura, a na ime obračunate kamate na depozit 106.270 eura. Vještak je utvrdio da je najveći dio novca potrošen kada je KAP-om rukovodio CEAC koji je za to imao saglasnost čelnika sindikalnih organizacija KAP-a.

Uoči stečaja uzeli milion

Uoči uvođenja stečaja 21. juna 2013. na zahtjev tadašnjeg izvršnog direktora Dragana Mijovića i odobrenja privremenog upravnika Veselina Perišića, iz Stambenog fonda je na račun KAP-a prenijeto 1.061.489 eura.

Saglasnost za ovaj transfer, ali i uz obavezu vraćanja sa prethodno povučenim sredstvima isti dan je, prema nalazu vještaka, potpisao predsjednik Samostalnog sindikata radnika KAP-a Zoran Milošević.

Dan ranije saglasnost broj 387 od 20. juna 2013. za korišćenje novca iz stambenog fonda u cilju održavanja proizvodnje sa obavezom vraćanja istih dostavljen je Mijoviću i od predsjednika Sindikata Aluminijuma, Rada Krivokapića.

Bonus video: