Haiksing i Lukšić: Dobri odnosi Crne Gore i Kine, saradnja ide uzlaznim putem

"Kina je spremna da dalje jača i širi saradnju u oblastima od zajedničkog interesa a u skladu sa potrebama državnog razvoja dvije zemlje, a u narednom periodu treba zajednički raditi na valorizaciji mogućnosti za snaženje odnosa u svim sferama, naročito kulturi, privredi i turizmu", istakao je Haiksing
53 pregleda 0 komentar(a)
Liu Haiksing, Igor Lukšić, Foto: MVPEI
Liu Haiksing, Igor Lukšić, Foto: MVPEI
Ažurirano: 20.01.2016. 19:56h

Odnosi Crne Gore i Kine veoma su dobri a saradnja u svim oblastima ide uzlaznim putem, zajednički je ocijenjeno tokom današnjeg susreta potpredsjednika Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića i pomoćnika ministra vanjskih poslova Kine Liu Haiksinga.

Kako je saopšteno iz MVPEI, Haixing je ocijenio bilateralne odnose odličnim, zahvalivši na posvećenosti crnogorske strane njihovom kontinuiranom unaprjeđenju.

"Kina je spremna da dalje jača i širi saradnju u oblastima od zajedničkog interesa a u skladu sa potrebama državnog razvoja dvije zemlje, a u narednom periodu treba zajednički raditi na valorizaciji mogućnosti za snaženje odnosa u svim sferama, naročito kulturi, privredi i turizmu", istakao je Haiksing.

Lukšić je izrazio zadovoljstvo povodom sadržajne saradnje između Crne Gore i Kine koja, zahvaljujući uspješnom političkom dijalogu na najvišem nivou, napreduje u svim oblastima.

"On je izrazio interesovanje za nastavkom snaženja bilateralnih odnosa i ocijenio pozitivnim pravovremenost i sadržaj kineske inicijative za unaprjeđenje saradnje sa zemljama Centralne i Istočne Evrope (16+1), ukazavši na njenu komplementarnost sa Berlinskim procesom, koji ima za cilj snažnije povezivanje i razvoj zemalja regiona", saopšteno je iz MVPEI.

Lukšić i Haiksing su razmijenili mišljenja i o ostalim aktuelnim temama na bilateralnom i multilateralnom planu, a na toj liniji iskazana je podrška politici jedne Kine.

"Tokom razgovora je bilo riječi o aktuelnim zajedničkim projektima i njihovom značaju za učvršćivanje odnosa dvije zemlje, poput uspješne saradnje u obnovi crnogorske trgovačke flote. Na sastanku je bilo riječi i o napretku Crne Gore na planu ostvarenja spoljnopolitičkih prioriteta, članstva u Evropskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu", piše u saopštenju MVPEI.

Danas su takođe održane i bilateralne političke konsultacije MVPEI i Ministarstva vanjskih poslova Kine, koje su, u ime MVPEI, vodili državni sekretar za politička pitanja Igor Jovović i generalni direktor za bilateralne poslove Ljiljana Tošković.

Vujanović: Odnosi Crne Gore i Kine sadržajni i intenzivni

Crna Gora je pokazala krajnje odgovoran odnos u saradnji u svim oblastima i to je preporuka za dalji razvoj odnosa, poručeno je na sasranku crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića i pomoćnika ministra vanjskih poslova Kine, Liu Haiksinga.

Vujanović je konstatovao da su odnosi Crne Gore i Kine sadržajni i intenzivni, navodeći da je zadovoljan svojom radnom posjetom Kini tokom avgusta 2014. godine, kada se sastao sa kineskim predsjednikom Xi Jinping-om.

„Za odnose dvije države od posebnog značaja je Ekonomski i trgovački forum Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope, koji je na nivou predsjednika Vlada, promovisao uspostavljanje saradnje u oblastima infrastrukture, tehnologije i zelene ekonomije“, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.

Crna Gora je, dodaje se, po tom osnovu u prilici da realizuje značajne projekte.

Vujanović je saopštio da je uvjeren da će kapitalno važan projekat izgradnje autoputa od Podgorice do Mateševa, koji se najznačajnije kreditira preko kineske kreditne banke i realizuje preko njene kompanije, biti završen u planiranoj dinamici.

„Cijeneći mogućnosti saradnje u svim oblastima iskazao je očekivanje nihovog daljeg unapređenja“, dodaje se u saopštenju.

Haixing se saglasio se o kvalitetnim odnosima dvije države, ocjenjujući da je Crna Gora pokazala krajnje odgovoran odnos u saradnji u svim oblastima, uvjeren da je to preporuka za dalji razvoj ukupnih odnosa Crne Gore i Kine.

„Konstatovao je da je Crna Gora dobar primjer regiona uz uvjerenje da će to biti i u buduće“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: