Bivši radnici KTGT: Formiranje radne grupe nije dovoljno da prekinemo štrajk glađu

U Crnoj Gori je opšte poznato da ukoliko ne želite da riješite problem, formirate radnu grupu“, navodi se u dopisu koji su bivši radnici KTGT dostavili Ministarstvu rada
0 komentar(a)
KTGT, Foto: Anto Baković
KTGT, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 20.01.2016. 15:26h

Bivši radnici Kontejnerskog terminala i generalnih tereta (KTGT) spremni su da prekinu štrajk ukoliko im Ministarstvo rada i socijalnog staranja garantuje da će utvrditi obim kršenja zakona i uticati da im kompanija isplati potraživanja.

Oni će sjutra u Podgorici organizovati javnu raspravu koja prema njihovim riječima predstavlja po ko zna koji put pruženu ruku u uspostavljanju dijaloga kako bi se pronašlo rješenje za prevazilaženje problema.

Predstavnik bivših radnika, Jovan Lukić, kazao je agenciji Mina-business da su radnici pozdravili inicijativu Ministarstva da se formira radna grupa, koja bi izradila informacije u cilju sticanja potpunije slike problema radnika nekadašnjeg preduzeća KTGT, sada Port of Adria, ali da to nije dovoljno.

„To nije dovoljno da prekinemo proteste i štrajk glađu, jer je u tom slučaju izvjesno samo formiranje radne grupe. U Crnoj Gori je opšte poznato da ukoliko ne želite da riješite problem, formirate radnu grupu“, navodi se u dopisu koji su bivši radnici KTGT dostavili Ministarstvu rada.

Oni su naveli da su spremni da prekinu štrajk ukoliko dobiju garanciju da će Ministarstvo, pored rada u radnoj grupi, preuzeti odgovornost da se utvrdi tačan obim kršenja zakona i iskoristi zakonska sredstva i uticaj da KTGT isplati ono što je po zakonu trebalo da učini.

„U tom slučaju smo spremni da se odazovemo i na sve sastanke koji bi se održali u organizaciji Ministarstva. Molimo vas da nam pomognete da izađemo iz ove neprijatne situacije“, navodi se u dopisu.

Lukić je saopštio je da su bivši radnici prethodno odbili predlog Ministarstva da se formira radna grupa koja će izraditi informaciju, kako bi se u skladu sa nadležnostima preduzeli dalji koraci u rješavanju njihovih problema.

On je kazao su predstavnici bivših radnika jutros imali sastanak sa direktorom Uprave za inspekcijske poslove, Božidarom Vuksanovićem, na kojem su pokušali da utvrde u čijoj je nadležnosti njihov problem.

„Pitali smo kada se Inspekcija rada izdvojila od Ministarstva rada i socijalnog staranja, kao posebni organ, a Vuksanović je kazao da je to bilo u junu 2012. godine. Nama je ta informacija bila dovoljna, jer je naš dokument iz septembra 2011. godine, što znači da je tada Ministarstvo bilo nadležno“, rekao je Lukić.

Grupa bivših radnika barskog preduzeća u ponedjeljak je počela štrajk glađu ispred zgrade Ministarstva rada, gdje planira da ostane do ispunjenja zahtjeva.

Oko 500 radnika, kako tvrde njihovi predstavnici, nije dobilo razlike u zaradi od oko milion eura, nakon što je sud utvrdio da su im zarade bile nezakonito umanjene od 1. januara 2011. do februara 2014, čime su radnici i državni budžet oštećeni ukupno 2,2 miliona eura.

Iz kompanije Port of Adria ranije je saopšteno da to preduzeće nema osnova, ni obavezu da bivše zaposlene obeštećuje na bilo koji način.

I predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja tvrde da taj Vladin resor nije nadležan za rješavanje problema zaposlenih i bivših radnika u KTGT, kao ni za izvršenje sudskih presuda.

Bonus video: