Turcima daju Lutriju i oba kazina

Grbović i Mićunović, prema informacijama “Vijesti”, žele da prodaju dio akcija u Lutriji i firmu Džek pot turskom Net holdingu
50 pregleda 20 komentar(a)
Lutrija Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Lutrija Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.01.2016. 14:39h

Predsjednik odbora direktora Lutrije Crne Gore Sava Džigi Grbović zakazao je vanrednu skupštinu akcionara za 26. februar, na kojoj će osim redovnih tačaka biti i “razmatranje ponude ino partnera o strateškom partnerstvu i daljem razvoju”.

Prema informacijama “Vijesti” riječ je o prodaji dijela akcija u Lutriji i ugovoru o upravljanju ovom kompanijom. To će biti početak izlaska biznismena Grbovića i njegovog partnera Branislava Brana Mićunovića iz kockarskog biznisa, jer planiraju da istom partneru prodaju ili daju na upravljanje kompaniju Džek pot koja je vlasnik dva kazina u bečićkim hotelima Splendid i Kvin of Montenegro. Oni kontrolišu čak 93 odsto akcija Lutrije.

Kako “Vijesti” saznaju potencijalni partner je turski Net holding. Ova kompanija je prema pisanju turskog lista “Hurriyet” u decembru potpisala ugovor sa kompanijom Casino Avala kojim će na pet godina biti operator kazina u istoimenom budvanskom hotelu. Rojters je objavio da Net može postati i partner u ovom kazinu.

“Hurriyet” navodi da je riječ o kompaniji koja se bavi igrama na sreću, turizmom i nekretninama u Turskoj, na turskom dijelu Kipra (nepriznata država Sjeverni Kipar) i u Azerbejdžanu. Oni su prošle godine pokušali da kupe licencu za tursku lutriju i bili su prvorangirani, ali je tender poništen.

Ukoliko im uspiju pregovori sa Grbovićem i Mićunovićem, Net holding bi postao vlasnik ili operater tri kazina i Lutrije koja, još do kraja godine, ima licencu i monopol na lutrijske igre.

Upravo ta licenca mogla bi biti najveći problem za konačni dogovor. Uprava za igre na sreću je u septembru odbila zahtjev Lutrije za drugim produženjem koncesije za lutrijske igre. Vlada je o njemu trebalo da odlučuje 8. oktobra, ali je zahtjev povučen sa dnevnog reda sjednice, vraćen Ministarstvu finansija i od tada mu se gubi svaki trag.

Lutrija je koncesiju posljednji put dobila kao državna kompanija 1996. godine na 15 godina, a koncesija je produžena 2010. sa rokom važenja do 31. decembra 2016. godine. U Zakonu o koncesijama piše da se ona može produžiti najduže za polovinu perioda na koji je izdata. Ova odluka je u septembru usporila pregovore Grbovića i Mićunovića sa potencijalnim partnerima.

“Vijesti” su ljetos pisale da su Grbović i Mićunović pravili pritiske na Ministarstvo kako bi ih oslobodilo poreske obaveze od dva miliona eura koncesije na kazina.

To su uspjeli kada je pomoćnik ministra Novo Radović 3. jula potpisao rješenje kojim “obustavljaju postupak utvrđivanja naknade”.

Smetnja ovom poslu bilo bi i donošenje novog zakona o igrama na sreću koji bi uveo red u ovu djelatnost. U Vladinom planu bilo je predviđeno da novi zakon bude donijet do kraja prošle godine. Na jednom od sastanaka u Ministarstvu bilo je čak predloženo da Grbovićevo udruženje napravi nacrt novog zakona, ali se od toga kao i od izrade zakona odustalo.

Studija Uprave za igre na sreću, urađena krajem prošle godine, pokazala je da su lutrijske igre, nedovoljno oporezovane u odnosu na ostale igre na sreću, kao i da država nema dovoljnu kontrolu u ovoj oblasti i da gubi velike prihode.

Bonus video: