Vučinić: Protest radnika KTGT-a opravdan

"Taj dio barske luke se nije bez razloga nazivao 'zlatnom kokom' prije nego što je privatizovan, ali sada ta zlatna jaja kupi neko drugi, a naši radnici leže po pločnicima da bi došli do onoga što su zaradili"
19 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.01.2016. 11:59h

Radikalni protest bivših zaposlenih preduzeća Kontejnerski terminal i generalni tereti (KTGT) u potpunosti je opravdan, jer radnici traže ono što im zakonski pripada i što im je kroz nezakoniti obračun zarada zakinuto, ocijenio je predsjednik Radničke partije, Janko Vučinić.

"Ne samo da su zakinuti bivši radnici nego i država i njeni fondovi na osnovu umanjenih poreza i doprinosa", naveo je Vučinić u saopštenju.

On smatra da država, u slučaju radnika bivšeg KTGT-a, sada Port of Adria, pokazuje očiglednu nemoć.

"I pored odluke nadležnih sudova i inspekcije rada, koji su potvrdili da su radnici oštećeni, nadležne institucije jednostavno ne smiju da ovakvog vlasnika i navodnog investitora primoraju da ispunjava svoje obaveze i da bivšim radnicima podmiri ono što im je oduzeto", kazao je Vučinić.

On tvrdi da se u tom slučaju samo može naslutiti da vlasnik Port of Adria ima veoma dobru zaleđinu u samom vrhu vlasti kod onih koji su mu i omogućili da "skoro za džabe", u odnosu na stvarnu vrijednost, dođe u posjed tog dijela barske luke.

"Taj dio barske luke se nije bez razloga nazivao 'zlatnom kokom' prije nego što je privatizovan, ali sada ta zlatna jaja kupi neko drugi, a naši radnici leže po pločnicima da bi došli do onoga što su zaradili", saopštio je Vučinić.

On je rekao da je država, u slučaju kada duguje neki penzioner ili najamnik, revnosna i da odmah pošalje izvršitelja da plijeni imovinu.

"Međutim, kada duguje kakav moćnik, kao što je ovaj iz Porta of Adria, onda se tu gube nadležnosti i prebaca odgovornost sa jednih na druge", kazao je Vučinić.

Kada je u pitanju privatizacija KTGT-a, on smatra da nakon smjene vlasti u Crnoj Gori taj privatizacioni ugovor treba poništiti, a taj dio luke vratiti u državno valsništvo.

Grupa bivših radnika barskog preduzeća u ponedjeljak je počela štrajk glađu ispred zgrade Ministarstva rada, gdje planira da ostane do ispunjenja svojih zahtjeva.

Vučinić je rekao da je radnicima štrajk glađu ostao kao jedini način da se izbore za ono što im pripada.

"Ostalo nam je samo da bivšim radnicima KTGT-a damo punu podršku da uspiju i da naplate svoja potraživanja, a da pri tome ne ugroze svoje zdravlje i život", naveo je Vučinić.

On tvrdi da je štrajk glađu posljedica jedne krajnje štetne privatizacije za koju je nemoguće da nije bila plod koruptivnih radnji na najvišem nivou.

"Jedno veliko i zanačajno preduzeće, koje je predstavljalo ekonomsku budućnost Crne Gore i od kojeg se očekivalo da donese veliki profit, prodato je početkom 2014. godine za svega osam miliona EUR", dodao je Vučinić.

On je kazao da nastojanja da se spriječi rasprodaja vitalnih državnih saobraćajnih objekata i infrastrukture nijesu uspjela i da je taj dio barske luke prodat u bescjenje turskoj kompaniji.

Oko 500 radnika, kako tvrde njihovi predstavnici, nije dobilo razlike u zaradi od oko milion EUR, nakon što je sud utvrdio da su im zarade bile nezakonito umanjene od 1. januara 2011. do februara 2014, čime su radnici i državni budžet oštećeni ukupno 2,2 miliona EUR.

Iz kompanije Port of Adria ranije je saopšteno da to preduzeće nema osnova, ni obavezu da bivše zaposlene obeštećuje na bilo koji način.

Bonus video: